Насловна Друштво Aлтернатива: Основати јавне кухиње, људи у ЦГ су гладни

Aлтернатива: Основати јавне кухиње, људи у ЦГ су гладни

3
ПОДИЈЕЛИ

Млада политичка партија “Алтернатива” покренула је иницијативу да се оснује предузеће Јавне кухиње, које би управљало центрима који би спремали и дистрибуирали оброке за гладне у неколико већих градова Црне Горе. Као пилот пројекат предлажу отварање јавних кухиља у Никшићу и Бијелом Пољу, градовима који су, како истичу, највише погођени сиромаштвом, а дневни капацитети би, за почетак, били 250 оброка.

“Евидентно је то да ће године које су пред нама бити економски тешке. У тим временима увијек ће бити оних који нијесу успјели да се снађу, оних који живе сиромашно. Циљ нам је да од глади, заједно са другим организацијама, појединцима, предузећима и државом, заштитимо оне који су изгубили сваку наду да ће бити боље. Таквих људи је све више у нашој земљи. Није срамота бити сиромашан, срамота је рећи да у Црној Гори не постоје гладни људи. Вријеме је да признамо да тих људи заиста има”, поручује Веско Пејак, из “Алтернативе”.

Земљиште за изградњу јавних кухиња, сматрају алтернативци, треба да донирају општине, грађевински материјал би био обезбјеђен путем донација, док би у набавци хране помогли грађани, приватна предузећа, држава и наплатом заосталих пореза од трговинских фирми у храни.

“Гладан човјек има само једну мисао – да се наједе. Истраживања кажу да је страх од глади код људи већи од страха од смрти. Је ли то живот достојан човјека? Алтернатива сматра да није. Због тога смо одлучили да иницирамо да се у већим градовима отворе јавне кухиње. Јавне кухиње постојале су још у Краљевини Југославији, нијесу ништа ново за ове просторе”, истиче Пејак.

Рад у јавним кухињама, сматрају у тој политичкој партији, треба да буде 80 одсто волонтерски. Они су спремни да обезбиједе волонтере и помогну да иницијатива заживи. Али, не могу сами. Зато траже помоћ свих да јавне кухиње заживе, јер, према ријечима Пејака, “чињеница је да трећина грађана у овој земљи нема сва три оброка дневно”.

“Избори су прошли. Сада више нијесу интересантне теме везане за ‘обичне’ грађане. Више се не помињу радна мјеста, незапосленост, плате и пензије, гладни суграђани. Дани када су све партије обраћале пажњу на њих су прошли, до неких нових избора. Када уђемо у супермаркет и на каси нам траже да платимо узету храну, не питају нас за кога смо гласали, већ само траже новац”, закључује Пејак.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Сећам се оне народне: Гласаћемо Де-Пе-Ес, да нећемо љеба јес’! Акуелна је, као никад раније, прави хит!

 2. 0
  0

  ovo treba da je naslovna vijest,i nazalost velika istina,ali ako je utjeha nijesmo jedini u Evropi,mada bi bas mi trebali sto nas je malo da nijesmo na toj listi,ali ipak jesmo.
  Kad ovo pocne u jednom drustvu pocinju mnoge nedace koje se nedaju rijesiti ovakvom diskriminatorskom politikom prrema najsiromasnijima,vec poboljsanje stanja u koje su oni dosli,za to ova drzava nema resenje i dugorocno ni kratkorocno,jer sve resurse koji su bili ili kojih jos ima sluze za golu diktaturu jedne partije,usudjujem se reci i jedne bande .
  Kako ovo stanje rijesit,ovakvim nacinom vodjenja dezavne politke ,nikako,kada drzava nije u mogucnosti da naplati porez od svojih duznika koji iznosi bezmalo 700 miliona duga koji je zavrsio u njihovim rukama,a ovamo zavadjau narod,dobro su to radili evo desetak godina,kraj je blizu,sto niko nece zazaliti,ali kako dalje nema neikavih predzanka za boljitak,mada nada umire zadnja!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here