Насловна Друштво Алтернатива: Неке НВО злоупотријебиле средства намјењена за хумане сврхе

Алтернатива: Неке НВО злоупотријебиле средства намјењена за хумане сврхе

0
ПОДИЈЕЛИ

Алтернатива Црна Гора ће подржати невладине организације са сјевера које су најавиле долазак испред Основног државног тужилаштва као и канцеларије Европске Комисије ЕК у Подгорици, од којих ће затражити да се испита како је, у расподјели средстава од игара на срећу, утрошено 20 милиона еура.

alternativa cg

“Увидом у доказни материјал до којих су дошле НВО са сјевера и у који смо ми имали увид, лако је видјети да су поједине НВО, користећи класичну превару, ван правила које прописује Закон, злоупотријебиле средства намјењена за хумане сврхе”, саопштено је из Алтернативе.

Већ годинама се, како наводе у тој организацији, у овом сектору злоупотребљавају средства.

“Морамо да се запитамо гдје иду средства намијењена за развој цивилног сектора, која нијесу мала чак ни за много богатије земље! Поштовање Закона би требало да буде прво приоритет НВО сектору, јер на поштовању Закона и његовој примјени управо инсистира већина НВО-а. Да ли некоме одговара то да ми будемо неактивно друштво, које не може себе изнутра да поправља? Грађани Црне Горе се већ годинама жале на учинак НВО-а, које добијају средства, али које већином не дјелују у циљу јачања нашег грађанског потенцијала”, наводи се у саопштењу.

Алтернатива ће заједно са организацијама са сјевера доћи и испред канцеларије ЕК у Подгорици и упитати зашто је неактивна на путу Црне Горе ка Европској унији.

“Сви ми смо свједоци да Црна Гора константно добија оцјену да „да напредује на путу ка ЕУ и да је потребно да настави овим курсом“”, истакли су у алтернативе.

Алтернативу интересује начин оцјењивања напретка у интеграцијама, да ли се тај он евидентира кроз извјештаје НВО-а “које и саме не поштују Закон Црне Горе”.

“Да ли се напредак Црне Горе оцјењује само кроз званичне извјештаје? Очекујемо да се нашој иницијативи и разговору са Европском Комисијом придруже и остале НВО које свих ових година дјелују у немогућим условима, без средстава и подршке, све у циљу јачања Црне Горе као државе”, закључено је у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here