Насловна Политика Аличковић: Влада хоће лобирањем да чува Суторину

Аличковић: Влада хоће лобирањем да чува Суторину

2
ПОДИЈЕЛИ

Црногорска власт преко политичара из Босне и Херцеговине покушава да лобира против иницијативе за рјешавање питања Суторине, оцјенио је Нихад Аличковић из Академскa и грађанска иницијатива за поврат Суторине. Он тврди да званична Подгорица преко политичара из Републике Српске покушава да представи Резолуцију о Суторини као неосновану.

sutorina

“Власти Црне Горе не требају се ослањати на одређене лобистичке потезе појединаца у БиХ који очито БиХ не сматрају својом земљом те јој својим дјеловањем очигледно не желе добро. Доћи ће тренутак истине када ће одређене снаге које се стављају на страну друге државе бити позване на кривичну одговорност због издаје интереса и територија властите државе”, наводи он.

Аличковић је у босанској јавности познат и као лидер “Антидејтон групе” која се залаже за укидање ентитета у држави. Према писању босанских медија, Аличковић је један од вођа прошлогодишњих демонстрација у Сарајеву током којих је запаљена зграда предсједништва БиХ.

Он је позвао политичаре у Црној Гори да на став дијела јавности БиХ о Суторини “реагују добросусједски”, наводећи да добрим односима двију држава не доприноси одлука Подгорице да не шаље амбасадора у Сарајево.

Коментаришући иницијативу посланика СДП-а да се у парламенту БиХ поништи одлука о разграничењу са Црном Гором, бивши члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић је казао да питање граница треба ријешити дијалогом. Радмановић је “Независним новинама” казао да треба избјегавати арбитражу.

“Кад се прибјегне арбитражама, показује се неспособност лидера да сами ријеше спорна питања. Нико у БиХ не говори колико година трају такви спорови и колико кошта арбитражни поступак. Зато мислим да је рјешење у дијалогу без тешких ријечи“, рекао је Радмановић.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ја мислим да је данашња граница – дефинитивна. Па ипак, истине ради кажем даје моја породица прије рата живјела у Требињу. Мој је отац био срески љекар. Сјећам се да га ја неко од породице пратио када је ишао на терен, на примјер морао је да изврши вакцинацију против богиња. Долазили смо и у Суторину- на море! – гдје је он дјецу вакцинисао. Значи, потпадала је Суторина срезу Требинје.

 2. 0
  0

  Чуди ме од Филипа што не повуче и амбасадора из Хрватске!? Који су критеријуми ако имају спор око територије са двије Државе и са обје решавају спор мирним путем, зашто повлаче амбасадора, који може да учествује у решавању проблема.
  Мени ово све више личи на неку сплетку, трговину. Дошо је Херцег Нови на ред за черупање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here