Насловна Насловна Алексић: Речник ЦАНУ је крађа интелектуалне својине српског народа

Алексић: Речник ЦАНУ је крађа интелектуалне својине српског народа

8
ПОДИЈЕЛИ

Речник такозваног црногорског народног и књижевног језика који је недавно издала ЦАНУ наишао је на оштре критике албанских и муслиманских политичара у Црној Гори, али највише разлога да дигне свој глас протеста има српска језичка већина у ЦГ којој се брутално краде њено историјско и интелектуално наслеђе, изјавио је предсједник Политичког савјета Нове српске демократије др Будимир Алексић.

Алексић наводи у саопштењу да је издавање црногорског речника „наставак већ виђеног – када су у прошлости квазинаучници из неких других земаља, попут ових данашњих, покушавали да од српског народа отму његов језик, књижевност, културу, па чак и комплетне циклусе епских јуначких пјесама. Али, вријеме је показало да су ти који су се бавили таквим срамотним послом, а који су сматрали да раде нешто страшно значајно и оговорно, у својим државама након свега исмијавани, презрени и заборављени.“

Он такође додаје да поједини кругови у Црној Гори су овај речник окарактерисали као „антиалбански“ и „антибошњачки“, тражећи његово хитно повлачење.

„О свему томе би се дало расправљати, али оно што је неспорно, а што се покушава сакрити и прећутати, јесте чињеница да се не ради о речнику неког недавно декретом именованог црногорског језика, већ о речнику српског народног и књижевног језика – језика који се жели преименовати и чије се име жели затријети у земљи у којој се тим језиком говори од памтивијека, и у којој све што је до данас написано, написано је на том – српском језику“, казао је др Алексић.

„Ријеч је, дакле, о српским ријечима сакупљеним у речник који је неистинито насловљен као црногорски речник“, казао је он и сматра да највећа научна установа у земљи, каква је ЦАНУ, не би смјела да се бави фалсификовањем и искривљавањем чињеница, нити да подлијеже политичким притисцима, већ би требало да заступа и афирмише научну истину.

„А истина је да је такозвани црногорски језик уставна и политичка категорија, али не и научна (лингвистичка) и историјска“, изјавио је др Алексић.

Он је додао да „Ђукановићев режим и његови представници, по чијим је инструкцијама ЦАНУ реализовала овај антинаучни и идеолошко-политички подухват, ћуте као заливени на критике албанских политичара и дукљанских идеолога“.

„Вјероватно чекајући да се расправа распламса а они да се у једном тренутку појаве као арбитри који ће помирити интересе Албанаца, Бошњака, дукљана, а наставити са прогоном српске културе и духовности“, рекао је Алексић.

Из Нове српске демократије наводе да су „представници Ђукановићевог марионетског и антисрпског режима, али и челници ЦАНУ, прећутали и фамозни Меморандум академије наука и умјетности Албаније из октобра 1998. који јасно и отворено разрађује пројекат Велике Албаније у чији би састав требало да уђу и црногорске територије: Плав, Гусиње, Рожаје, Улцињ и Малесија“.

„Умјесто да осуди нескривене великоалбанске аспирације према црногорским територијама (које су изнесене у документу највеће научне установе у Албанији) Ђукановићев антисрпски и антиправославни режим је и тада и данас користио мит о „великосрпској хегемонији“ као параван, као својеврсну димну завјесу, да би прикрио сопствене агресивне тежње према српском народу и према српском културном и духовном наслеђу, што је ескалирало овим пројектом, тј. речником ЦАНУ, који није ништа друго до крађа интелектуалне својине српског народа. Жалосно је што у ЦАНУ ћуте и неће јавно да се огласе они који би требали први да проговоре против овога шовинистичког потеза, очекујући ваљда да њихов посао ради неко други, а они прихватају да буду солидарни са срамотним друштвом које удара у саме темеље традиционалне Црне Горе“, рекао је Алексић.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ha , ha , e vazde me nasmije poslanik Aleksić , ču srbi imaju tapiju na sve živo a ne da nemaju na jezik juznoslovenski, jelte molim vas , ha , ha .

  • 0
   0

   ś[email protected] Jelte molim vas gdje vi završiste školu??? Južnoslovenski je šira KATEGORIJA a ne JEZIK u koji spadaju čak i Bugarski. Kategorija „Južnoslovenska“ je nastala mnogo kasnije nego srpski jezik, od strane zapada pošto je počeo da dijeli jedan te isti narod na više naroda… Tako da ovo „južnoslovensko“ možeš da strpaš u … znaš već gdje…

  • 0
   0

   Нека, бено, не бенави. Окле тебе право да са ође огласиш, аа море? Турише и тебе ону гуку на с па нико сретнији од тебе, ели?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here