Насловна Политика Алексић: ДПС би да и литургија буде по његовој вољи

Алексић: ДПС би да и литургија буде по његовој вољи

0
ПОДИЈЕЛИ

budimir_aleksic2

Митрополија црногорско-приморска је једина институција у Црној Гори која није под контролом режима и која није у служби црногорског идеолошког пројекта и зато је стална мета напада, казао је проф. др Будимир Алексић са Цетињске богословије.

Диктаторски режим не може да се помири са чињеницом да јој нека институција измиче контроли. Зато тај режим врши притисак на Митрополију црногорско-приморску како би дошло до промене њеног канонско-правног статуса, односно до стварања „аутокефалне црногорске цркве“. То би, међутим, био само почетак режимског пројекта инструментализовања цркве у идеолошке сврхе“, навео је Алексић за „Новости“.

Јер, како је додао, овдашња власт се не би задовољила само аутокефалним статусом цркве.

Њој не би било довољно да црква више не буде српска. Власт жели да црква буде антисрпска, и само би као та сва била прихватљива. Мило Ђукановић је ту намјеру јасно саопштио – треба му црква која ће бити „у сагласју са државним интересима Црне Горе“. А приоритетни државни интерес Црне Горе јесте асимилација Срба“, казао је Алексић.

Он сматра да послије бројних неуспјелих приватизација режим сада жели да придобије и црквену имовину.

„И да је продају неком тајкуну! Која лудост и безобразлук“, указао је Алексић.

Према његовим ријечима, ДПС-у не смета што Католичка црква и Исламска заједница немају сједиште у Црној Гори, али смета када је у питању Митрополија црногорско-приморска.

Нека оду до Рожаја и саопште Бошњаку и муслиману да немају везе за Исламском заједницом у Новом Пазару, па ће видети реакцију“, казао је Алексић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here