Насловна Мозаик „Албум сећања на претке из I св. рата“ у Призренској богословији

„Албум сећања на претке из I св. рата“ у Призренској богословији

0
ПОДИЈЕЛИ

Поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата у петак 13. октобра у 11:30 часова, са благословом Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија у Српској православној богословији Св.Кирила и Методија у Призрену, биће отворена изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“.

Изложба фотографија пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата. То су јединствена сведочења о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним годинама, потиснутог са страница светске историје.

Изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ величанствен је омаж сенима наших предака. Она је израз жеље, да се славна ратничка прошлост херојског српског народа никада не преда забораву. Познато је да је народ који не познаје своју прошлост, осуђен на то да је увек наново понавља. Зато је Савез потомака ратника Србије 1912-1920, повео племениту мисију, да младе нараштаје подсети на моралну одговорност према Отаџбини и свом властитом народу и његовим жртвама.

Изложбу прати и мултимедијални приказ који ће посетиоцима омогућити интерактивну комуникацију са поставком.

Изложба се приређује у склопу Међународног научног скупа Савременасрпска фолклористикаВ – „Фолклорно наслеђе Срба са Косова и Метохије у словенском контексту“.

(Прес-центар)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here