Насловна Политика Албански премијер одбио Американце и повиновао се вољи народа

Албански премијер одбио Американце и повиновао се вољи народа

3
ПОДИЈЕЛИ

albanci

САД су поручиле јуче да поштују одлуку Албаније и да су сигурне да ће сиријски нервни агенси бити уништени у року који је договорен са Русијом.

Албанске власти су јуче одбиле захтјев Сједињених Америчких Држава да у тој земљи буде уништено сиријско хемијско наоружање, поручујући да због лоше опреме нису у могућности да се изборе са хиљадама тона токсичног отпада.

Одлука ове чланице НАТО и поуздане савезнице САД представља пораз за руско-амерички план да се у тој земљи униште сарин, иперит и други нервни агенси, јер је због ратног стања сувише опасно да они буду уништени у Сирији.

Преговори су трајали до посљедњег тренутка, изазвавши одлагање планиране расправе о том плану у сједишту Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦW) у Хагу.

„За Албанију је немогуће да буде укључена у ову операцију“, поручио је премијер Еди Рама у телевизијском обраћању нацији. „Немамо неопходне капацитете да бисмо се укључили у ову операцију“.

Стотине младих је у знак протеста провело ноћ кампујући испред Рамине канцеларије.

„Овдје немамо инфраструктуру да бисмо уништили хемијско оружје“, казала је за АП 19-годишња студенткиња архитектуре Марија Пеша. „Немамо обавезу да о овом питању слушамо било кога, ни НАТО нити САД“.

САД су поручиле јуче да поштују одлуку Албаније и да су сигурне да ће сиријски нервни агенси бити уништени у року који је договорен са Русијом.

„САД ће наставити да сарађују са савезницама и партнерима, као и са ОПЦW-ом и Уједињеним нацијама како би осигурале елиминацију сиријског програма хемијског оружја“, стоји у саопштењу америчке амбасаде у Тирани.

Амерички амбасадор у Тирани Александер Арвизу рекао је прексиноћ да ће Вашингтон бити разочаран ако Албанија одбије понуду.

САД „имају алтернативе“, казао је извор из ОПЦW-а, али није открио више детаља.

Извори у Европској комисији су ставили до знања да је влада у Тирани требало да се посавјетује са сусједним земљама око здравствених и безбједносних посљедица прије одлуке хоће ли прихватити захтјев Вашингтона.

Нацртом предлога се предвиђа да највећи дио залиха хемијског материјала буде изнијет из Сирије за само шест недјеља, или до 31. децембра, а да до марта буду уништена постројења за производњу хемијског оружја.

Дио плана који још није детаљно разрађен тиче се безбједног транспорта хемијског оружја преко ратних зона до једне луке, гдје ће бити утоварен на бродове и изнијет из земље.

Након што хемикалије буду безбједно изнијете из Сирије, кренуће притисак да оне буду уништене у кратком временском року, али су дипломате забринуте да би оне могле пасти у погрешне руке, на примјер есктремиста, или украдене и продате на црном тржишту.

Уништење свих токсичних материјала мора бити завршено до краја наредне године, шест мјесеци у односу на датум који је првобитно био предвиђен руско-америчким планом.

Сирија је у септембру пристала на уништавање комплетних залиха хемијског оружја у договору који су понудиле Русија и САД.

Предсједник Башар ал Асад прихватио је план након што је Вашингтон запријетио да ће употријебити силу, као одговор на напад сарином 21. августа у Дамаску у којем су погинуле стотине особа.

Албанија је била контроверзан избор

Албанија је само једна од три земље у свијету која је ОПЦW-у пријавила залихе хемијског оружја и уништила их. Земље, међу којима су и САД и Русија, пријавиле су залихе, али још нису окончале њихово уништавање.

Међутим, сматра се да је Албанија била контроверзан избор.

У марту 2008, у експлозији у близини Тиране страдало је 26 особа, повријеђено 300 а 5.500 домова је оштећено или уништено. Истражитељи су закључили да је узрок била упаљена цигарета у фабрици гдје је било око 1.400 тона експлозива, углавном застарелих граната.

Албанија је уништила свој мали арсенал хемијског оружја 2007, али власти морају да изграде постројење у којем ће бити прерађене десетине хиљада тона токсичног отпада који је резултат уништавања хемијског оружја.

Уништење свих токсичних материјала мора бити завршено до краја наредне године, шест мјесеци у односу на датум који је првобитно био предвиђен руско-америчким планом

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Гледам Euronews и неке друге стране канале који истичу страх Албанаца да кажу не Америци да се у њиховој земљи уништава сиријско хемијско оружје, али су ипак на крају смогли довољно храбрости да то учине? Бојати се да наши властодржци, ако им Америка буде тражила да тај посао обаве на територији Црне Горе, не само да неће испољити сличну храброст, него ће се још и сами понудити с обзром да су се љетос у свом бескрајном удварању Америци били изатрке понудили да ратују на Сирију. Ако то учине, онда куку Црна Горо за вјечита времена.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here