Насловна Друштво Албански историчари спремају тужбу због повратка земље Дечанима

Албански историчари спремају тужбу због повратка земље Дечанима

1
ПОДИЈЕЛИ

Група историчара из Дечана наjавила jе тужбу против судиjа Уставног суда због одлуке да се 24 хектара земљишта врати манастиру Високи Дечани, пише данашњи „Зери“.

Kако преноси лист, група косовских историчара у саопштењу апелуjе на косовске институциjе и на међународну заjедницу да предузму, како кажу, адекватне мере jер, према њиховим речима, одлука Уставног суда неће бити спроведена.

Градоначелник Дечана Расим Сељманаj рекао jе, прошле недеље, да ће пре поднети оставку него прихватити одлуку Уставног суда о враћању земљишта у власништво манастира Високи Дечани, jер jе та одлука, како jе оценио, „политичка“.

Oн jе додао да jе „срамна и незаконита“ одлука Уставног суда да се православном манастиру Високи Дечани потврди власништво над земљом, за коjу општина и локално становништво тврде да jе друштвена своjина.

Спорна имовина jе манастиру конфискована након Другог светског рата, а одлуком Владе Србиjе враћена 1997. године.

Након сукоба на Kосову 1999. године локалне власти оспораваjу манастиру право на располагање том земљом.

Уставни суд Kосова jе 21. маjа ове године закључио дугогодишњи судски спор у корист манастира Високи Дечани и потврдио власништво над 24 хектара земљишта.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Могу да је спремају колико хоће. Земља припада манастиру који је под заштитом УНЕСК-а и то се не може ни на који начин узурпирати од стране шиптарских окупатора. Као историчари требало би да знају да је читава Метохија некада припадала цркви ; сама реч “метохија“ значи црквена земља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here