Насловна Политика Албанија ратификовала Протокол о приступању Црне Горе у НАТО

Албанија ратификовала Протокол о приступању Црне Горе у НАТО

3
ПОДИЈЕЛИ

Албанија је данас у свом парламенту ратификовала Протокол о приступању Црне Горе у НАТО, и то једногласно за 109 посланика „за“ и ниједним гласом „против“, пренијеле су данас агенције. Данас је, међутим апеловала и Руска дума на парламентарце држава-чланица НАТО-а да не потписују ратификацију.

Албанија је пета земља која је ратификовала Протокол, то су претходно урадиле Исланд, Мађарска, Словенија и Словачка.

Са друге стране, Руска државна дума данас је упутила апел посланицима парламената држава-чланица НАТО-а да подрже опозиционе снаге у Црној Гори које се боре за организовање референдума како би њени грађани добили могућност да се сами питају. Они су такође подржали и идеју о формирању Балканског савеза неутралних држава, стварању „Балканског ванблоковског савеза“ уз учешће Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Потписивању Протокола је присуствовао и предсједник црногорског парламента Дарко Пајовић који је у дводневној посјети Албанији. Он је чланство у НАТО назвао историјским, културолошким и цивилизацијским искораком за Црну Гору и да тај чин представља чврсту опредијељеност Црне Горе за западни систем вриједности и окренутост западној цивилизацији.

Подсјетимо и да су Демократски фронт и дио незавинсних посланика упутили посланицима свих парламената држава-чланица НАТО алијансе да не ратификују Споразум наводећи у писму да Црна Гора није спремна да у овом тренутку одлучује о тако важном питању као што је то чланство у НАТО, а у томе их је данас подржала и Руска дума.

НАТО броји укупно 28 држава-чланица а њен утицај у одлукама, како је то нагласио високи НАТО званичник САД-а, приликом посјете наше анти-НАТО делегације Бриселу у априлу ове године, која је дошла да директно од НАТО званичника а не црногорске власти сазна шта је то политика НАТО-а, толики је колико нека држава улаже новца. Стога су најутицајније Сједињене америчке државе, а по буџету држава које су ратификовале споразум можемо закључити да и нису утицајне. Тј. Црној Гори ратификовале су споразум прилично утицајно маргиналне НАТО државе. 

Остало је још 23 државе-чланице НАТО-а да се изјасне. Постоји добра могућност да ће се послије залагања Демократског фронта као и апела Руске думе ствари одвијати у неком другом правцу. 

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here