Насловна Политика Албанци: Срби криви што Албанци беже

Албанци: Срби криви што Албанци беже

2
ПОДИЈЕЛИ

Више од 120 невладних организација из редова мањинских заједница на Космету траже оставку приштинског министра за дијаспору Ваљона Муратија јер је српску заједницу окривио за исељавање Албанаца.

albanci

Чланице стратешко-акционе мреже КиМ, четири невладине организације са севера КиМ и једна из Штрпца, подвлаче да је таква изјава врло опасна и представља „наставак добро познатог манира да се за све неуспехе политичке елите у Приштини кривица тражи у српској заједници“.

Замени премијера КиМ Бранимир Стојановић једини је званичник који се огласио. Он сматра да је Муратијева изјава скандалозна. Српска листа, чији је представник, још није донела одлуку да ли ће наставити са учешћем у Влади Космета након смене Јаблановића.

„Након запаљујућих и неодмерених изјава министра Муратија, потписане организације захтевају извињење владе и хитну смену. Изјава која долази од стране високог функционера владе још једном открива лицемерје и цинизам када се говори о посвећености изградњи мултиетничког друштва међу политичком елитом у Приштини, а истовремено показује да су оправдани страхови српске и осталих заједница у вези с дискриминацијом и непоштовања њихових загарантованих права, која су само мртво слово на папиру“, наводе организације цивилног друштва из српске и осталих неалбанских заједница.

Истичу и да „такве изјаве воде ка мобилизацији људи на етничкој основи, која је уперена пре свега против српске заједнице и директно угрожава физичку безбедност грађана и имовине неалбанских заједница“.

„Манипулисање незадовољством већинске заједнице тренутним социо-економским стањем и његово артикулисање кроз потпиривање етничких подела од стране елита у Приштини се мора зауставити. Српској заједници су још увек у свежем сећању догађаји од 17. марта 2004. године, као и последње рушилачке демонстрације у Приштини“, наводе организације инсистирајући да се коначно мора успоставити поштовања принципа политичке одговорности за изјаве изречене у јавности које директно воде јачању постојећих етничких анимозитета и које подривају досадашњи политички процес у Бриселу.

albanci

На недавно одржаној дебати о узроцима и последицама масовног напуштања с Косова у организацији Европског колеџа Јуридица Мурати је изјавио да „привилеговани положај неалбанских заједница, а посебно српске заједнице, један од кључних разлога за миграцију косовских Албанаца“.

Међутим, та изјава је прошла без готово икакве реакције у међународној заједници, политичком врху Београда, али и међу челницима Приштине и медија на албанском језику који би бар требало да се запитају крши ли ли министар Мурати оваквим изјавама Устав Косова који се заснива на правима и слободама мањинских заједница.

Таква реакција је потпуно супротна у односу на изјаву смењеног министра Александра Јаблановића.

Невладнине организације сматрају да је Муратијева изјава такође вид притиска Приштине.

Тим притиском Приштина поручује да неће одустати од ушанчених максималистичких ставова у преговорима у Бриселу којима се стаје на пут компромисном решењу и даље се одлаже оснивање Заједнице српских општина“, наводе НВО.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  
  
  Албанци: Срби криви што Албанци беже

  i jesmo ,medjutim to njima obajsniti kako je do toga doslo je isto kao i ovim nasim bilmezima ,zato jesu Srbi krivi i to odavno .ali neka oni samo idu ,i red je prema onima koji su ih na tom putu podrzavali,mi nijesmo zato smo krivi.valda se nece naci neko da ponovo napise kao Santioc Ostajte ovdje,idite i nikada da se ponovo vratite,samo nijesam u to siguran.

  https://www.youtube.com/watch?v=QFuQxWz2r44

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here