Насловна Друштво Албанци масовно одлазе с Косова, стотине људи хрле пут Европе (ВИДЕО)

Албанци масовно одлазе с Косова, стотине људи хрле пут Европе (ВИДЕО)

2
ПОДИЈЕЛИ

kosovo 409x242 Албанци масовно одлазе с Косова, стотине људи хрле пут Европе (ВИДЕО)

Већ неколико вечери заредом, на стотине људи на аутобуској станици у Приштини тражи начин да стигне до земаља западне Европе, преноси РТС.

Много људи је на станици у време када нема аутобуских полазака, осим за Београд, а Београд им је, кажу, први корак на путу ка западној Европи.

„Проблеми су узроковани политиком. Омладина нема перспективу, нема наде да ће бити боље. Идемо, али нико не зна куда ће„, каже Скендер Лугићи.

Иду, кажу, у Немачку, Швајцарску – где могу да стигну.

„Апелујем на све који могу да напусте Косово да то и ураде, јер овде нема перспективе“, рекао је један од Албанаца који напушта Приштину.

Напуштају Косово само са личном картом. Одлазе, свесни ризика да ће их вратити.

„Без посла нема ништа. До Мађарске па онда даље. Остављам фамилију, али немам избора“, каже један од путника.

Неколико стотина људи на аутобуској станици долазак првог аутобуса за Београд дочекује овацијама. У аутобус могу они који су унапред купили карте. Нема места за све. Нервозни су и возачи.

„Шта да причам, видиш – полудели људи, шта да причам“, каже возач аутобуса.

На аутобуској станици су и они који су већ једном пробали у иностранству, па су враћени. Не одустају и поново би напустили Косово.

„После једне године проведене у Немачкој, моју породицу и мене су вратили на Косово. Дошао сам вечерас да видим шта се дешава. Планирам поново да организујем породицу и да одемо у иностранство“, рекао је Бесим Мурати.

Полиција тврди да нема новог егзодуса становништва, након договора водећих странака о сарадњи за формирање централних институција.

Полиција додаје да нема места за забринутост и да нема пријава из западне Европе о порасту броја азиланата са Косова.

Стотинак карата продато је синоћ за Београд, а следећа група људи очекује се вечерас, четврту ноћ заредом.

Већина њих дође како би се упознала са условима како да напусте Косово.

Тако је почело и пре две године када је Косово у двомесечном таласу напустило преко 50.000 људи.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Vidmo kao se resava problem nezaposlenosti,jednako kao u Srbiji Motengru sve do Slovenije gdje ljudi ne idu u pecabu.
  Tako da je ovo izgleda postalo resenja a vlasti to ne brine ,bar ovu nasu. DPS glasaci ostaju kuci a dje bi oni nego kuci kucnici ,samo ko ce za njih zardjivati,da li razmisljaju o tome.prosle godine je sjever Crne Gore napustilo 50 000 to je isto kaoda je Srbiju napustilo 350 000.Taj provizorijum sto se zove Kosovo nikada nece biti drzav ,sve su prilike ni ostali djelovi nekadasnje zajednicke drzave,vjerovatno ce Eu da na sebe preuzme finasiranje ovih nastalih drzva iza SFRj,mozad Crnogorci dobiju ponovo boracke,ko zna svasta smo docekal mozad i to?

 2. 0
  0

  Jedino resenje za europu je da pocne da finansira „kosovare“ par iljada po grlu mijesechno, da ako bi ih to tamo i zadrzalo. 🙂

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here