Насловна Друштво Ал Каида зарађује шверцом преко Балкана

Ал Каида зарађује шверцом преко Балкана

0
ПОДИЈЕЛИ

Балкан је највећа безбједносна рупа ЕУ, коју су препознали и терористи, јер већина оружја које користе долази баш из тог региона, тврди бечки дневник „Кронен цајтунг“.

al_kaida
 
Лист указује да су атентатори у Паризу користили оружје које је поријеклом са Балкана, гдје тренутно, према процјенама, има четири милиона нерегистрованог наоружања на црном тржишту.

Већ деценијама криминалци свих врста користе балканску руту као „криминални аутопут“ ка и из Европе.

Према Еуропол-у више од четири милиона оружја из ратова на простору бивше Југославије налази се у оптицају у државама Балкана.

„Релативно је једноставно доћи до тог наоружања. Банде су се специјализовале на трговину оружјем. Шверцује се преко истих рута преко којих дрога доспијева до Русије и Европе“, истиче један неименовани експерт УН.

Уз то нестају све више границе између „нормалног“ криминала и терора.

„Из Авганистана преко Балкана годишње доспијева у ЕУ хероин у вриједности од око 17 милијарди евра. Добит од овог посла доспијева у џепове Ал каиде“, тврде експерти.

Такође и финансирање радикалних лица у Европи иде преко Балкана.

„Новац претежно доспијева до Аустрије или Лихтенштајна, гдје се пере и потом може без проблема бити употријебљен“, тврди неименовани експерт у изјави бечком дневнику,преноси Блиц онлине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here