Насловна Друштво АКПА: Половину судија и тужилаца да бирају колеге на непосредним изборима!

АКПА: Половину судија и тужилаца да бирају колеге на непосредним изборима!

0
ПОДИЈЕЛИ

Бар половина судија и тужилаца у Високом савету судства и Државном већу тужилаца морају бити изабрани од стране својих колега на непосредним изборима, а сам изборни процес, тј. изборна кампања морала би бити детаљније регулисана, уз ограничења по угледу на политичке изборе, како би реформа правосуђа дала неке конкретне резултате, изјавио је Синиша Трифуновић, председник Алумни клуба Правосудне академије (АКПА).

„Многи заборављају на различите утицаје који постоје унутар правосуђа, и зато састав правосудних савета који обављају избор судија и тужилаца мора бити балансиран, а то значи да у њему, поред судија и тужилаца, морају бити и нестраначки чланови које би бирала Скупштина Србије,“ истиче Трифуновић и додаје да у избору судија и тужилаца постоје коруптивни ризици, као и ризици личног утицаја (непотизам), због чега струковно удружење АКПА предлаже да се део састава правосудних савета мења на годишњем нивоу, тј. да постоји тзв. ротациони принцип да би се обезбедила њихова политичка независност.

„Такође, извори финансирања кампања морају бити транспарентни и мора се обезбедити једнака доступност гласачком телу сваког кандидата, без обзира да ли га подржава струковно удружење или је независан кандидат,“ закључио је Синиша Трифуновић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here