Насловна Друштво Акција Удружења новинара Србије: „Израдимо статуу херојима Албанске голготе на острву Видо“

Акција Удружења новинара Србије: „Израдимо статуу херојима Албанске голготе на острву Видо“

4
ПОДИЈЕЛИ

Година за нама обиловала је јубилејима, а један од значајнијих је свакако 100-годишњица искрцавања српске војске на острво Крф. Ни данас, после читавог вијека српски јунаци немају достојно обиљежје на овом острву, искључиво “заслугом” сопственог народа. Зато је Удружење новинара Србије (УНС), у сарадњи са Куриром као главним медијским партнером, покренуло акцију „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“.

Спомен-костурница на Виду, где почивају 1.232 војника чија су имена знана и још око 1.500 незнаних јунака, није довршена. То је последње дело чувеног руског и једног од највећих свјетских архитеката Николаја Краснова, изграђена је 1939. године. Подсетимо Краснов је, између осталог, по личном налогу краља Александра Првог, обновио и Његошеву капелу на Ловћену.

Међутим, како је Други светски рат прекинуо њен завршетак, а потоње власти игнорисале страдање и подвиг Срба у Првом светском рату, маузолеј је остао без бронзаних ратника.

На улазу у маузолеј недостају две бронзане статуе српских војника који би требало да одају почаст мртвим ратницима чије су кости унутра и свима онима који су покој нашли у „плавој гробници“ на дну Јонског мора, а таквих је најмање 5.000.

plavagrobnica

Зато је Удружење новинара Србије (УНС), у сарадњи са Куриром као главним медијским партнером, покренуло акцију „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“, којом прикупљамо средства за израду бронзаних војника од по 3,5 метара, према оригиналном пројекту Краснова.

Пут страдања и наде започет те трагичне 1915. остави је безмало 250.000 лешева на Космету, по врлетима Црне Горе и Албаније, на Крфу и Виду…

Србија је у јесен те 1915. извела очајнички и храбар потез повлачења преко Црне Горе и Албаније јер није хтела да прихвати капитулацију пред здруженим нападом Аустроугарске, Немачке и Бугарске.

Историја бележи да се мали народ отиснуо у Албанску голготу, предвођен старим краљем Петром I Карађорђевићем, и да су и савезници који су Србију оставили на цедилу и непријатељи, гледали у неверици у зиму 1915/1916., како људи-лешеви избијају на Јадранску обалу. Хиљаде и хиљаде мртвих је остало у планинама, а потом и око Скадра, Драча, Валоне, док савезници нису напокон извршили прихват и искрцавање војске и избеглица на Крф.

albanskagolgota2

То грчко оствро пружило је утичиште изнемоглим Србима, али и вечно почивалиште за хиљаде оних које су глад и тифус покосили пошто су прошли страхоте Албанске голготе.

Ова акција на јубиларну, стоту годишњицу искрцавања на Крф, реализује се у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, које је надлежно за маузолеј будући да је реч о војничком гробљу и са Републичким заводом за заштиту споменика културе из Београда (Завод).

Грчко министарство културе и спорта дало је дозволу за постављање бронзаних раtника пред маузолеј, а груби предрачун Завода показује да је за реализацију пројекта потребно најмање 128.000 евра (комплетан предрачун видети испод, у посебном делу).

Акцији се прикључила и Хуманитарна фондација „Буди хуман – Александар Шапић“, која је дала смс број за Србију (пошаљи 180 на 3030 – цена поруке 100 динара, ПДВ се не наплаћује) и Швајцарску (пошаљи хуман180 на 455, цена 10 ЦХФ).

Овај пројекат од националног значаја подржале су и бројне познате личности, почев од патријарха српског господина Иринеја, који ју је благословио.

„Подржавам и поздрављам сваку акцију која се бави обележавањем нашег присуства на острвима Видо и Крф. Подржавам све што ће помоћи да не заборавимо време страдања и време у којем су наша војска и народ нашли уточисте на тим братским острвима“, рекао је патријарх Иринеј.

Подршка је стигла и од престолонаследника Александра Карађорђевића, који је истакао да је поносан на подвиг својих прадеде и деде краља Петра и потоњег краља Александра и целог српског народа.

„Имајући у виду историјску важност, али и улогу мојих предака у Првом светском рату и преласку преко Албаније, моја породица и ја снажно подржавамо ову иницијативу. За нас она нема само историјски него и лични значај и током кампање ћете моћи да рачунате на подршку породице Карађорђевић“, рекао је престолонаследник Александар Карађорђевић.

albanskagolgota

Председник Српске академије наука и уметности др Владимир Костић, као и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, академик Мартија Бећковић, глумци Сергеј Трифуновић, Мирјана Карановић, Миша Јанкетић само су неке од јавних личности које су подржале акцију.

Сада је на свима нама да је заједно завршимо у част славних предака.

Донације

Рачуни за уплату донација отворени су у УниKредит банци,
динарски 170-0030003646031-73
девизни РС35170003000364603076
Прималац: Удружење новинара Србије, Ресавска 28 Београд
Сврха плаћања: донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Otvorite neki racun u CG. OVO ZATO sto i ko bi uplatio nece da se pegla sa bankama, posto je promet novca iymedju SRB i CG zalosno tezak…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here