Насловна Мозаик Агенција за развој и заштиту Орјена ради на трансформацији у Парк природе...

Агенција за развој и заштиту Орјена ради на трансформацији у Парк природе „Орјен“

0
ПОДИЈЕЛИ

Агенција за развој и заштиту Орјена убрзано ради на стварању услова за своју што скорију трансформацију у доо Парк природе „Орјен“, што ће бити пресудан корак ка ефикасној заштити и ваљаној валоризацији нашег планинског залеђа, саопштавају из ове општинске Агенције.

Према ријечима експерата из Агенције за заштиту животне средине, који су недавно били у радној посјети, Студија заштите је у завршној фази и биће достављена до половине септембра. То је основни документ по коме ће се на даље спроводити све активности на заштити Орјена.

Наиме, тек када будуће, трансформисано предузеће буде озваничено као управљач заштићеног подручја, отвориће се низ нових могућности, које до сада нису могле бити искоришћене, будући да Агенција није била правни субјект.

Орјен,будући парк

 

Како поручује, као и до сада остају активни на промоцији Орјена кроз организацију, коорганизацију, односно потпомагање различитих догађаја. Агенција наставља сарадњу са спортским клубовима, невладиним организацијама и удружењима грађања, уз настојање да се још тјешње повеже са људима који своју егзистенцију остварују у подорјенским селима.

„Сматрамо веома важним да локалном становништву предочимо све позитивне учинке формирања парка, како бисмо надаље могли дјеловати заједничким снагама, а на обострану корист и корист Орјена као цјелине. Развој сеоских газдинстава, уз производњу брендиране хране са географским поријеклом, али и паралелним развојем њихове специфичне туристичке понуде и смјештаја, видимо као заједнички циљ“, поручује Вавић.

Такође, у плану је успостављање сарадње са херцегновским школама, у намјери да се помогне организације едукативних излета, ради упознавања са природним карактеристикама Орјена. Реализацијом прекограничног пројекта адреналинског парка на Врбању, Херцег Нови добија изузетно вриједну туристичку инфраструктуру у залеђу, која ће позитивно утицати на повећање и диверзификацију посјете.
У Агенцији велику шансу виде и у сарадњи са Парком природе „Пива“, започетој прошле недеље радним састанком у Плужинама, гдје су препознати потенцијали за заједничку понуду ова два парка.


„Ваља истаћи и потребу за системски радом на побољшању приступних путева Орјену, у ком погледу изражавамо задовољство оствареном сарадњом са Агенцијом за изградњу и развој Херцег Новог, гдје су, као резултат, управо ових дана изводени радови на асфалтирању критичних потеза на дионици Крушевице-Врбањ. Како дио путне мреже на Орјену дијелимо са Општином Котор, планирамо у наредном периоду заједничке активности на остваривању пуне функционалности ова два пута“, рекао је в.д. директор Агенције.

Вавић закључује да сходно Закону о заштити природе, Студији заштите и Одлуци о одређивању Управљача заштићеног подручја, у будућем раду првенствено ће се усмјерити ка заштити масива Орјена, али и руралном развоју и свим другим дјелатностима које развијају и туристички валоризују заштићено подручје, а компатибилне су са сталним императивом заштите његове природе.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here