Насловна Друштво Афера Завала: „Врх“ је дозволио да се дивље гради

Афера Завала: „Врх“ је дозволио да се дивље гради

0
ПОДИЈЕЛИ

Грађевински инспектор у Будви Драшко Шошо, казао је јуче да му је сувласник компаније “Завала инвест” Славко Миљковић крајем 2007. године рекао да му је „са највећег врха државе“ речено да на том полуостврву може почети да гради без дозволе.

куљача и маровић

Шошо је то рекао у наставку суђења у предмету “Завала”, објашњавајући да је Миљковића срео када је видио да су почели радови и кидање борова…

“У децембру 2007. затекао сам га да кидају борове па сам питао  Миљковића –  шта то ради, упозорио га  и сачинио записник. ‘Са највећег врха државе сам добио обећање да могу да градим и да ћу у ходу добити грађевинску дозволу’, рекао ми је тада Миљковић... Питао сам га куртоазно од кога је из врха државе добио сагласност да гради, али није рекао… Знајући како је спора администрација, упозорио сам га да што прије вади дозволу, јер може бити изманипулисан, јер је већ ушао у црвено”, казао је Шошо свједочећи.

Рекао је да је потом од републичког грађевинског инспектора Борке П. Новковић добио допис о бесправној граднији на Завали, по којем је поступио.

“Изашао сам на градилиште и забранио даљу градњу. Потом сам контролисао и печатирао градилиште, а затим сам поднио кривичну пријаву против инвеститора јер није поштовао рјешење о печаћењу”.

Он је додао да је 1. августа 2008. ступио на снагу нови закон о градњи којим је престала општинска надлежност о контроли изградње, јер се радило о објектима већим од 1.000 квадрата.

“Требало је да се укључи републичка грађевинска инспекција. Ко ће да заустави 500 људи колико је тада градило на Завали”, навео је он.

Адвокат Зоран Пиперовић, казао је да је Шошово свједочење ирелевантно у односу на  оптужницу.

“Ово је шиканирање и оптужених и суда и наше правничке памети”, рекао је бранилац Рајка Куљаче.

Судија Сузана Мугоша, питала је свједока зашто су доносили рјешење о печаћењу градилишта, ако то није било у њиховој надлежности.

“Такво рјешење сам донио превентивно да би се инвеститору оставило времена да прибави потребну документацију. Нисмо ни требали доносити рјешења о печаћењу”, одговорио  је Шошо.

Рајко Куљача и Драган Маровић, између осталих, оптужени су да су оштетили Општину Будва за више од 800.000 евра и да су толико користи прибавили компанији “Завала инвест”.

У оптужници пише да су им у томе помогли и чланови Комисије за процјену радова на фабрици.

Наводи се да је Комисија сачинила извјештај у којем су количине до тада изведених радова процијенили на 4.403.886 евра, што је за 821.599 више од трошкова које је „Завала инвест“, као инвеститор, имала за извођење тих радова.

Славко Д. Рогановић, главни инспектор комуналне полиције у Будви, навео је да је једина дилема у вези изградње туристичког комплекса на Завали, чија је то надлежност општинска или републичког Министарства за економски развој. Свједок је оцијенио да нису донијели рјешење о рушењу јер је било извјесно да ће добити грађевинску дозволу.

Не умијем да објасним зашто нијесмо рушили јер није ни постојао закон који би нам дозволио да рушимо. А истјерали смо до посљедњег радника са градилишта, и када сам контролисао, није се ни градило зато нисмо рушили”, рекао је Рогановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here