Насловна Политика Афера у Дому лордова: Кокаин, проститутка, оставка

Афера у Дому лордова: Кокаин, проститутка, оставка

0
ПОДИЈЕЛИ

Заменик председника Дома лордова Џон Сјуел поднео је оставку након што су објављене фотографије и снимак како користи кокаин у друштву проститутки.

dom lordova

Сјуел (69) је и даље члан Дома, а британски медији наводе да он не намерава да се повуче из његовог састава.

Сјуелу је, након што је избио скандал, суспендовано чланство у Лабуристичкој партији, а лабуристички члан парламента Џон Ман позвао га је да добровољно поднесе оставку на чланство у Дому лордова пре него што буде избачен одатле, преноси данас Би-Би-Си.

Председавајућа Дома лордова, горњег дома британског парламента, бароница Франсис Д’Суза окарактерисала је понашање Сјуела као „шокантно и недопустиво“ и саопштила да ће од полиције затражити хитну истрагу, додавши да је Сјуел поднео оставку на место у Дому лордова, али да остаје члан горњег дома парламента, пренео је АП.

Међутим, извори у Дому лордова наводе да је лорд Сјуел, који је 1996. године именован као лабуристички члан горњег дома, али је имао статус независног члана откако је постао заменик председника, наговестио да не намерава да поднесе оставку на чланство у горњем дому парламента.

Британски лист „Сан“ објавио је прошле недеље фотографије на којима је Сјуел без одеће и изгледа да узима кокаин, као и делове његових разговора са женама за које се наводи да су проститутке, а данас је објавио и нове фотографије, као и детаље о новом видео снимку у којем лорд износи омаловажавајуће опаске о другим политичарима.

Као заменик председавајућег, Сјуел је имао, између осталог, дужност да се стара о примени стандарда у Дому лордова, а био је и савезник бившег британског премијера Тонија Блера, навела је америчка агенција.

Председавајућа горњег дома је рекла да ће оптужбе против Сјуела бити прослеђене комесару Дома лордова за стандарде и полицији.

Комесар за стандарде Пол Кернеган ће сакупити доказе, а комитет који се бави питањима понашања ће потом одлучити о казни, наводи Би- Би-Си.

Лабуристички посланик Џон Ман сматра да је једина опција комитета да Сјуелу за срамотно понашање изрекне доживотну забрану чланства у парламенту.

Према Акту о суспензији и избацивању који је Дом лордова усвојио у марту ове године, чему је сам лорд Сјуел дао допринос, допушта да члановима парламента буде забрањено чланство уколико прекрше правила понашања, која налажу да сви чланови парламента морају „увек да делују на своју личну част“.

Британски „Телеграф“ оцењује да би Сјуел требало да поднесе оставку на чланство у горњем дому, а да би, ако то сам не учини, Дом лордова требало да га избаци.

У случају да га ни Дом лордова не избаци из свог састава, онда би доњи дом требало да позове на такозвани „импичмент“ против Сјуела, закључује лондонски лист.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here