Насловна Друштво Афера Телеком: Катнић не може да достави материјал Медојевићу и Павловићу

Афера Телеком: Катнић не може да достави материјал Медојевићу и Павловићу

0
ПОДИЈЕЛИ

Специјални тужилац Миливоје Катнић саопштио је да не може да достави посланицима Демократског фронта ДФ материјал који му је, у оквиру предмета Телеком достављен на мађарском, енглеском и њемачком језику, у складу са међународном правном помоћи.

milivoje katnic

Материјал у оквиру предмета Телеком тражили су посланици Коча Павловић и Небојша Медојевић.

Законик о кривичном поступку не омогућава да се изврши увид у списе предмета укупно, нити појединачно, што захтијева посланик Павловић„, навео је Катнић у образложењу у које је Побједа имала увид.

Одредбе Законика о кривичном поступку које се односе на преткривични поступак, односно извиђај, како је објаснио, не предвиђају могућност било каквог увида у списе предмета који се прибаве у том дијелу поступка.

Тек након подизања оптужнице може се дозволити разматрање списа ономе ко има оправдан интерес, што предвиђаа одредба члана 203 став 1 Законика о кривичном поступку„, навео је Катнић.

Он је рекао да му је преведена документација о Телекому достављена у уторак, као и да чињенице које се налазе у том материјалу представљају само дио чињеницног супстрата који је прибавило Специјално тужилаштво и који ће, уз чињенице које ће бити прибављене у наредном периоду, послужити за доношење коначне одлуке.

Катнић је навео да се Одјељење за сузбијање организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злоцина Врховног државног тужилаштва поцетком јуна обратило Агенцији за заштиту личних података и слободан приступ информацијама, поводом захтјева Павловића.

Специјални тужилац је додао да још нијесу добили одговор од Агенције, али да су, независно од тог мишљења, нашли да захтјев Павловића није дозвољен.

„Извиђај је дио преткривицног поступка и затвореност је оправдана због потребе заштите кривичног поступка који слиједи, а законодавац не предвиђа никакав изузетак. У преткривичном поступку (могуће) нијесу познати свједоци, окривљени, нити потреба за извођењем доказа, па би сваки уплив јавности, без обзира од кога долази, произвео неотклоњиву штету за поступак„, сматра Катнић.

Павловић је као основ за право на увид у списе предмета навео одредбе члана 50 Пословника Скупштине, а Катнић је навео да му то право не припада у овом случају.

Истрага о приватизацији Телекома покренута је крајем 2011. године након што су америчке власти саопштиле да имају доказе о корупцији током приватизације Телекома. Власти САД-а су утврдиле да је Магyар Телеком при куповини Телекома подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона еура.

Извор: Побједа

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here