Насловна Друштво Адвокати престају са штрајком

Адвокати престају са штрајком

0
ПОДИЈЕЛИ

Скупштина Адвокатске коморе Србије је вечерас у Београду донела одлуку која води окончавању штрајка адвоката започетог још прошле јесени.

SRBIJA ADVOKATI STRAJK

У питању је условна одлука о прекиду протеста, и до прекида протеста ће доћи када се у скупштини усвоје договорене измене и допуне прописа о јавном бележништву, односно када буду објављене у Службеном гласнику.

Извор из Адвокатске коморе је рекао агенцији Бета да су 63 члана Скупштине АКС гласала за споразум те коморе с Министарством правде о решавању спорних питања која су била узрок штрајку.

Против тог споразума била су четири члана Скупштине АКС, а један је био уздржан.

Преходно је Конференција Адвокатске коморе Србије (АКС) препоручила Скупштини АКС да прихвати споразум који су усагласили стручни тимови адвокатуре и Министарства правде, а који се односи на измене Закона о јавном бележништву и пратећих закона.

Министарство правде би у понедељак могло да Влади преда нацрт измена и допуна Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о ванпарничном поступку, Породичног закона и Закона о наследјивању које су усагласили стручни тимови.

Пошто Влада усвоји предлоге измена закона упутиће их скупштини на усвајање по хитној процедури. Скупштина би могла да се састане у ванредном заседању за десетак дана, тако да би до краја месеца адвокатура могла да почне са радом.

Адвокати у целој Србији почели су протест са обуставом рада 17. сепрембра прошле године тражећи измене прописа о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде. Други захтев је усвојен изменом Уредбе крајем прошле године, а трећи смена министра није био услов за прекид штрајка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here