Насловна Насловна Адмирал Ставридис: Грчка може поћи на зближавање са Русијом и напустити НАТО

Адмирал Ставридис: Грчка може поћи на зближавање са Русијом и напустити НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички адмирал у пензији Џејмс Ставридис, бивши главнокомандујући снагама НАТО у Европи, оценио је да актуелна криза у земљи његових предака може довести до „озбиљног захлађења односа између Грчке и западних земаља”.

stavridis

Адмирал Ставридис је истовремено оценио да у перспективи Грчка може изаћи из НАТО.

Ставридис је командовао снагама алијансе у Европи од 2009. до 2013, а агенција Bloomberg наводи да је он сада на челу Војно-поморског института САД и декан Школе за право и дипломатију.

„Уколико земље Запада не буду у стању да се договоре са Грчком, истиснуће је из еврозоне, па ће руководство у Атини поћи на даље зближавање са Русијом. У наредној фази се може чак одлучити и за иступање из НАТО”.

С обзиром да је Ставридис грчког порекла утолико је значајније његово упозорење: „Ако се Грчка нађе у хаосу – то може бити озбиљан ударац по стратешким позицијама Европе и САД. Ово што се догађа – није просто криза која се тиче новца или финансијских тржишта. Грчка, која се буде осећала одбаченом и препуштеном судбини, вероватно ће бити много мање спремна да сарађује са Европом и САД. Буду ли се односи западних земаља са грчким руководством погоршавали и даље – у опасности ће бити и војно-поморска база САД у заливу Суда на Криту”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here