Насловна Друштво Ацо Ђукановић добио 1, 4 милиона евра од државе

Ацо Ђукановић добио 1, 4 милиона евра од државе

1
ПОДИЈЕЛИ

Републички завод за урбанизам и пројектовање (РЗУП), чији је већински власник брат бившег премијера Мила Ђукановића, бизнисмен Ацо Ђукановић, до данас није завршио просторни план посебне намјене за обално подручје (ПППН), иако је по уговору требало да буде готов до 15. маја 2013. године.

Троипогодишње пробијање рока „правда се анексима уговора, а према последњем, Ђукановићев РЗУП би посао, за који је добио 1,4 милиона евра, требало да заврши до 31. децембра ове године.

Из Министарства одрживог развоја и туризма за „Дан“ је саопштено да је ПППН за обално подручје у фази предлога. Истакли су да је по анексу уговора од 21. децембра 2015, продужен рок израде плана до 31. децембра 2016. године.

„Због обима и комплексности планског документа, као и великог броја примједби пристиглих у току трајања јавне расправе (преко 800), као и потребе израде додатних студија (транспортни систем, утврђивање земљотресног хазарда и контрола сеизмичког ризика, анализа предјела, заштита културних добара) пролонгиран је рок израде овог планског документа“, устврдили су у МОРТ-у.

Навели су да је израда плана у фази кориговања по примједбама са јавне расправе како би се дошло до финалне верзије предлога плана, који ће, како су казали, бити упућен у процедуру утврђивања предлога од стране Владе, а касније усвајања у Скупштини Црне Горе.

Посао израде ПППН за обално подручје Црне Горе вриједан је 1.395.777 евра. Одлуком о изради просторног плана посебне намјене, коју је Влада донијела 7. априла 2011. године, дефинисан је рок од 17 мјесеци за израду ПППН за обално подручје, од дана закључивања уговора са обрађивачем плана. Уговор о изради плана склопљен је 15. децембра 2011. године са конзорцијумом који чине РЗУП из Подгорице, Ногватх и Хорватх Консултинг из Загреба и МонтеЦеп из Котора, којим су се обавезали да ће посао завршити до 15. маја 2013. године.

Због пробијања рокова, у међувремену је донесен анекс уговора којим је Ђукановићева компанија обавезана да посао на изради плана оконча до 31. маја 2015. Међутим, то није урађено ни у том року.

Јавни позив за отворени поступак јавне набавке за избор најповољније понуде за израду ПППН за обално подручје отворен је 16. септембра 2011. године, након чега је одлуком о додјели уговора, понуда тог конзорцијума изабрана као најповољнија.

ПППН за обално подручје Црне Горе покрива морски акваторијум, око 2.540 километара квадратних, као и копнени дио свих шест приморских општина, изузев простора који је обухваћен границом Националног парка „Скадарско језеро у општини Бар и Националног парка „Ловћен у општини Будва.
На нацрт ПППН који је представљен јавности, изнијете су многе примједе, а стручњаци и НВО су тражили да се стави мораторијум на градњу на Црногорском приморју.

ПППН за обално подручје доноси се за период до 2030. године.
РЗУП ради и просторни план посебне намјене Националног парка „Проклетије, арокје и у овом случају пробијен. Уговор је склопљен 17. марта 2015. године, и било је превиђено да буде готов за годину. Како до тога није дошло, склопљен је анекс уговора 31. марта 2016, којим је продужен рок до 17. марта 2017. године.

Из МОРТ-а појашњавају да је до продужења рокова дошло јер није уговорена израда стратешке процјене утицаја на животну средину, која је требало да прати израду планског документа.
– Израда стратешке процјене на животну средину није уговорена јер у претходна два тендерска поступка није достављена ниједна исправна понуда.

Спроведен је трећи поступак у септембру 2016. године и изабран је обрађивач СПУ казали су у том ресору.
Израда ПППН за Национални парк, „Проклетије коштаће 319.515 евра.

Из рада стратешке процјене утицаја на животну средину, сходно уговору од 10. новембра 2016. године, коштаће 24.900 евра навели су из МОРТ-а.

Милионски послови

Према ранијим подацима, Ђукановићев РЗУП је од 2012. до средине ове године са државом склопио уговоре вриједне преко 1,6 милиона евра, који се у највећем дијелу односе на планску документацију. РЗУП је највише послова склопио са Министарством одрживог развоја и туризма.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here