Насловна Мозаик Ацерола – воће са највише витамина Ц

Ацерола – воће са највише витамина Ц

0
ПОДИЈЕЛИ

У западној Индији, Барбадосу, Јамајци, Суринаму, Куби и другим земљама Централне и Јужне Америке, расте тропска вишња ацерола (Малпхигхиа глабра), која је потпуно различита од наше домаће.

Подсећа на агруме, са меснатим делом подељеним на кришке. Зрео плод, зависно од врсте, може бити тамноцрвен, светлоцрвен или наранџаст. Хрскав је, пикантног, горко-слатког укуса, арома је налик трешњи и вишњи. Плод је у пречнику мањи од два сантиметра и садржи неколико ситне семенке жуте боје, које нису јестиве.

Биљка цвета готово целе године, па се на њеним гранама у исто време могу наћи цветови и плодови. Ово воће има највећу количину витамина Ц. У односу на лимун чак 20 пута више, а у односу на поморанџу 65 пута! У 100 грама плода налази се невероватних 1.800 мг Ц витамина. Захваљујући изузетном богатству у флавоноидима, антоцијану и органским киселинама, организам готово потпуно може да искористи витамин Ц, а појачана су и нутритивна својства.

Количина шећера је сведена на најмању меру. Амерички пилоти и астронаути је најчешће користе за припрему свежег сока богатог витаминима, који јача органе за дисање и помаже у стварању колагена у кожи. Из ацероле се добија 95 одсто витамина у течном облику, а даљом прерадом се течност претвара у прашак и припрема концентрат. Сушена или као сок, може да се набави у продавницама здраве хране.

Због драгоцених својстава, користи се за јачање имунитета. Делотворна је у лечењу хепатитиса и других болести јетре, инфекција, прехлада, грипа, стреса, физичких и психичких напора. Има веће количине провитамина А и витамина Б комплекса, који помажу у уништавању слободних радикала, а познато је да они доводе до оболења ока, артритиса и настанка карцинома.

Од минерала у највећој мери поседује гвожђе, калцијум, калијум и фосфор. Калијум регулише крвни притисак и срчани рад, док биофлавоноиди и каротеноиди из ацероле одржавају нормалне вредности холестерола. Фолна киселина помаже у стварању нових ћелија и штити ембрион од болести, због чега се препоручује током трудноће.

Тропска вишња је природни лек за главобољу, јер против болова постиже исти ефекат као аспирин и ибупрофен. Помаже и код грознице и упале грла, желудачних тегоба, затвора и дијареје.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here