Насловна Политика Aбазовић: Нисмо заслужили позив у НАТО

Aбазовић: Нисмо заслужили позив у НАТО

1
ПОДИЈЕЛИ

Изјава предсједника Француске Франсоа Оланда да НАТО савез за сада не би требало да се шири, није охрабрујућа за Црну Гору, али она не може бити алиби црногорској Влади за неиспуњавање услова за чланство у Алијанси, сматрају у Грађанском покрету (ГП).

abazovic Aбазовић: Нисмо заслужили позив у НАТО

Оланд је у понедјељак, након сусрета са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, казао да Француска сматра да би захтјеве земаља за чланство у НАТО-у требало одбити, јер Алијанса сада не би требало да се шири.

Један од оснивача ГП Дритан Абазовић казао је агенцији МИНА да та не охрабрује, нити је на било који начин позитиван сигнал за Црну Гору и њено учлањење у НАТО.

То није нешто што је позитивно. Могуће је да су неки трендови на геополитичкој сцени такви да једна супер сила као што је Француска захтијева да се проширење НАТО-а стопира, али мислим да грађане Црне Горе треба много више да брине неучинковитост и неспособност нас самих да ту позивницу заслужимо“, навео је Абазовић.

Према његовим ријечима, Црна Гора има врло скромне или никакве резултате у борби против корупције и организованог криминала, нема повећану владавину права, као ни квалитетну реформу сектора безбједности и, што је јако битно, нема повећања подршке за приступ НАТО-у.

„Ми свакако остајмо ван геополитичких игара, и уколико би ове задатке испунили, мислим да би без обзира на неке трендове, одговор наших партнера био другачији. Међутим, сулудо је очекивати да ће, у ситуацији кад немате фактички никакав напредак у овим сегментима, неко бити толико наклоњен Црној Гори да јој упути позив за чланство“, казао је Абазовић.

Он је нагласио да није циљ само бити чланица НАТО-а, него достићи неке стандарде.

„Ваљда је то суштина цијеле прче. Ако је другачије, онда нијесмо сви искрено у овом процесу и не схватамо једнако значај НАТО интеграција“, рекао је Абазовић.

У том контексту, како је навео, изјава Оланда није охрабрујућа, „али она не може бити никакав алиби нити се Влада може крити иза дешавања у Украјини и релација ЕУ и Русије, него треба да се посвети унутрашњим реформама“.

„Уколико у томе не успијемо, биће то велики пораз Владе. Али, бојим се да ће Демократска партија социјалиса (ДПС), подјелама које константно изазива, опет тражити да се на том питању инсистира више него што треба, и да ће јој то бити алиби за неки будући изборни инжињеринг“, казао је Абазовић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here