Насловна Политика Абазовић: Након раскола СДП-а избори на јесен најреалнији

Абазовић: Након раскола СДП-а избори на јесен најреалнији

0
ПОДИЈЕЛИ

Парламентарни избори на јесен најреалније су рјешење након раскола у Социјалдемократској партији (СДП), а министри који су напустили ту странку не могу је више представљати у Влади, оцијенио је независни посланик Дритан Абазовић.

dritan abazovic

Он је рекао да, уколико СДП након свега не раскине коалицију са Демократском партијом социјалиста дефинитивно ће показати да је партија која нема више никакав свој субјективитет.

„Ако дозволе да министри који више нијесу њихови чланови остану у власти и имају подршку људи из парламента који представљају СДП биће то тотални нонсенс који политичка теорија не познаје. Најреалније је да СДП откаже повјерење и одведе парламент на изборе“, указао је Абазовић у интервјуу за агенцију МИНА.

Како је додао, Влада је до сада показала велику неефикасност, да је парламент доносио одлуке често супротно политици Владе.

„Сада су се стекли сви услови да се парламентарна већина која је створена 2012. године на вјештачки и фиктиван начин на нерегуларним изборима једноставно делегитимише у потпунисти и да се крене успостава нове парламентарне већине“, навео је Абазовић.

Према његовим ријечима, још један феномен тјера на размишљање да ће избори бити на јесен, а то је чињеница да су челници ДПС-а изборе најавили за сљедећу годину а кад они год нешто најаве за сљедећу годину испадне другачије, јер је то дио њихове политичке тактике.

“Надам се коначно смјени ове власти која је превазишла сваку мјеру и својом неефикасношћу и односом према грађанима али и односом између себе самих“, поручио је он. Према његовим ријечима, забрињава како би тако брзо били организовани избори, с обзиром да, како сматра, нијесу испуњени задаци из изборног законодавства и створени предуслови за фер изборе који ће имати већи степен повјерења јавности.

„Уколико буде постојао минимум политичке одговорности треба да учинимо све да у овим љетњим мјесецима одрадимо оно што недостаје, да би са неким минималним консезусом који би постојао између свих политуичких субјеката успјели да испунимо обавезе из изборног законодавства и да те изборе одрадимо у новом руху“, навео је он.

Упитан коме би највише одговорали избори на јесен, Абазовић је казао да су у праву они који мисли да избори можда не долазе у идеалном тренутку, с обзиром на читаву ситуацију у којој се налазе фактички све странке.

Додајући да му приче да избори иду на руку само ДПС-у не звуче занимљиво, Абазовић сматра да код свих постоји одређена доза страха, а само је битно да имамо фер изборе.

„Уколико имамо фер изборе онда је небитно коме иду на руку“, поручио је Абазовић.

На питање да ли је реално очекивати да 25 посланика поднесе иницијативу за покретање питања повјерења Влади у Скупштини, он је одговорио да ни ту могућност не треба искључити.

„С обзиром да ни парламент у посљедње вријеме апсолутно не функционише, све је то тромо, и стало , без неке јасне динамике, нисам сигуран да ће се тако нешто десити, иако такву ствар не би требало елиминисати као могућност“, закључио је Абазовић. 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here