Насловна Политика Абазовић: Колективна безбједност је за сада једини пут ка миру

Абазовић: Колективна безбједност је за сада једини пут ка миру

3
ПОДИЈЕЛИ

Улазак Црне Горе у НАТО не би елиминисао све пријетње и проблеме са којима се држава сусреће, али би то релаксирало натегнуту друштвену збиљу и олакшало свакодневницу, оцијенио је посланик Дритан Абазовић.

abazovic

Он је у блогу на Владином сајту о приступању Црне Горе НАТО-у, www.натомонтенегро.ме, навео да се у Црној Гори распламсава расправа око њеног евентуалног учлањења у НАТО.

„Не само да је томе допринијела посљедњих дана и инволвираност страних државника, већ то свакако јесте тема која заслужује пажњу, и већу него што јој капацитети нашег друштва чак и могу пружити“, навео је Абазовић.

То, како је рекао, није питање бити или не бити за Црну Гору како неко жели представити, али оно умногоме детерминише њену будућност.

„Постојала би Црна Гора и без НАТО-а, али и НАТО без Црне Горе. Ипак и једнима и другима је важно да препознају интерес и савезништво, јер дијеле исти простор, исте изазове, а надајмо се и сличне вриједности“, навео је Абазовић.

Према његовим ријечима, људска еволуција, нажалост, није достигла толики ниво моралног развоја у коме би елиминисала рат, оружје, војску, конфликте и остале негативне феномене који прате друшво кроз цијелу историју човјечанства.

Наиме, технолошки развој је помогао у бројним сферама живота, али би било наивно тврдити да свијету више не пријети никаква опасност. Напротив, свијет је у цјелини несигурно мјесто, а глобализација која нас није заобишла је тако нешто само дотално у цјелини демистификовала“, казао је Абазовић.

Како је рекао, Фукујамина теза о крају историје је пропала онога тренутка када је схваћено да идеологија ипак не чини морал, без обзира што утиче на његово формирање. „Није дакле било довољно срушити „гвоздену завјесу“ да би се ријешили сви проблеми и конфликти. Није било довољно побиједити комунизам и увести либералну демократију“.

„Свијет је послије тога можда и постао на неки начин бољи, релаксиранији, опуштенији, али не и идеално мјесто за живот. Пријетње и пробелми наставили су сличним интезитетом, додатно обогаћени суптилнијим формама непријатељства, а пут од „негативног“ до „позитивног“ мира, у социјалним теоријама, остао је заробљен у лавиринту“, навео је Абазовић.

Како је рекао, нема једноставних рјешења у компликованим друштвеним системима и стога је важно у међунардоној политици покушати не бити наиван и ствари гледати прагматично.

На несрећу по све нас, додао је, реалистичка школа међународних односа и даље је доминантна широм земљиног шара. „Све што су технологија и развој помогли јесте у ствари да се глобална манипулација још више развије и многи ребуси учине нерјешивим. Било да се ради о идеолошко-вјерским или еконоско-социјалним кретањима“.

„Да се вратимо кући. Неће улазак Црне Горе елиминисати све пријетње и проблеме са којима се наша држава сусреће, али би то дефинитвно релаксирало натегнуту друштвену збиљу и олакшало нашу свакодневницу“, оцијенио је Абазовић.

Према његовим ријечима, тешко је замислити земљу овако скромних могућности, мале територије и броја становника како остаје изван система колективне безбјености.

„То би био арогантан став, а усудио бих се рећи и неодговоран према генерацијама које долазе“.

Како је рекао, не треба Црна Гора да иде у НАТО да би водила туђе ратове по свијету, отимала ресурсе и кору хљеба другима, већ искључиво да би побиједила себе у сопственим изазовима.

„Зато је прича о војсци, борби, мисијама, бомбама…, за наше грађане одбојна, страна, далека и непотребна, што је добро. Али им је зато билиска прича о корупцији, организованом криминалу, независним институцијама, бољој способности реаговања на елементарне непогоде, другачијем економском амбијенту итд“, додао је Аабазовић.

Он је поручио да НАТО за нас треба да има првенствено вриједносни значај.

„Једини начин да закорачимо у будућност јесте да раскинемо са прошлошћу. То значи да морамо знати гдје желимо да припадамо. Ако прихватмо вриједности савремене Европе, онда ће нам компас дефинитвно указати на Запад“, рекао је он.

То, додао је, не подразумијева дистанцирање од било кога, само представља намјеру да утврдимо своју визију модерне државе. „Ако имамо потребну да достигнемо демократске стандарде онда се морамо угледати на оне који су то већ учинили и сарађивати са њима. Захтјеви НАТО-а према Црној Гори су у овом тренутку исти као захтјеви ЕУ“.

Зато је, сматра Абазовић, важно побиједити и надићи себе и раскинути са неким стварима које је савремни свијет одавно надишао.

Нијесмо у никаквом сукобу цивилизација, али зато јесмо у њиховом прожимању. Ми не тежимо потреби за глобалном доминацијом, већ тражимо сигурна рјешења за наше грађане. Мир је претпоставка сваког развоја, а колективна безбједност за сада једини пут ка томе“, поручио је он.

Како сматра, све друго би било авантура са неизвјесним исходном, погодна само за оне који не желе демократизацију друштва, који задржавју подјеле и примитивизам, а својим тајкунско-коруптивним везама угрожавају економски напредак.

„Теоретски и практично, Црна Гора нема проблем да одлучи шта да ради по питању учлањења, њен највећи пробем јесте промјенити менталитет који је у много чему погрешено срастао. Стога је НАТО добра прилика да се од нечега крене“, рекао је Абазовић.

Како је закључио, највећа би добит из цијеле приче о интеграцијама била ако успијемо да надиђемо сами себе.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Добио је симпатије народа јер га је Мило назвао битангом.
    Све остало потврђује да је Мило био у праву

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here