Насловна Политика Абазовић: ДПС најодговорнији што нема владавине права

Абазовић: ДПС најодговорнији што нема владавине права

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска партија социјалиста ДПС није допринијела да подршка грађана чланству Црне Горе у НАТО буде већа, већ је она томе кочница, казао је Дритан Абазовић.

dritan abazovic

Учлањење Црне Горе у НАТО подржава 37,8 одсто грађана, док је 38 одсто против чланства, показало је истраживање јавног мњења агенције Дамар.

Независни посланик и члан Грађанског покрета Дритан Абазовић сматра да је ДПС, у чијим је рукама сва власт, најодговорнија што нема квалитативних резултата у реформи безбједносних служби, владавини права, односно борби против корупције и организованог криминала, које би грађани могли да препознају и дају већу подршку НАТО интеграцији.

ДПС је најодговорнија што се ти задаци не извршавају, због чега подршка варира у неколико процената. Грађани би лакше схватили да је учлањење у НАТО одбрана њихових интереса уколико би се рјешавали главни проблеми са којима се свакодневно сусријећу, а који су компатибилни са оним на чему инсистира Алијанса. Интерес грађана је да живе у боље уређеној држави, праведнијем друштву са независним институцијам, гдје ће тајне службе радити у њихову корист, а не против критичара власти“, рекао је Абазовић.

Он каже да су мање битне изјаве, попут оне француског предсједника Франсоа Оланда да би требало стопирати пријем нових чланица, као и реакције да ли се то односило на Црну Гору.

Примарно је да ли смо урадили све што је до нас и што морамо до јесени, када се надамо да ћемо добити позивницу за чланство у НАТО, јер ионако не можемо да утичемо на геополитичке трендове“, казао је Абазовић.

Према његовим ријечиима економска питања, која су у фокусу ГП, у директној вези су са рјешавањем питања организованог криминала, корупције на високом нивоу и нефункционалност државних институција.

„Рјешавајући ове проблеме, питања НАТО интеграције ће се рјешавати само од себе“, рекао је Абазовић.

Он подсјећа да Европска комисија, а и НАТО инсистирају да се корупција на високом нивоу мора рјешавати конкретније, да се морају процесуирати „крупне рибе“ које су из врха власти или у вези с њом, као и на лишавању слободе неколико криминалаца, што је, каже, адекватна ријеч за поједине људе који су сада на значајним функцијама у АНБ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here