Насловна Друштво А2А у Вашингтону покреће арбитражу?

А2А у Вашингтону покреће арбитражу?

0
ПОДИЈЕЛИ

„Образац се стално понавља – страни инвеститори се позивају да инвестирају, потом се мијењају услови да би се на крају појавила реална опасност да осим губитка почетне инвестиције, инвеститори остану без предузећа, држава би је узела назад или поново продала”, описује италијански медиј “Формицхе” у тексту o приватизацијама у ЦГ, Влади Црне Горе, предсједнику Милу Ђукановићу и његовој породици која је „пословно“ умијешана.

Milo Djukanovic 019

Три европске компаније, укључујући италијанску А2А која је партнер држави у Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) окрећу се арбитражи у Сједињеним Америчким Државама (САД), јер судије европских судова оклијевају у тим случајевима, пише италијански портал “Формицхе”.

Те тужбе, како наводе, могле би бити својеврстан притисак на црногорску власт, с обзиром да су преговори Владе и А2А о продужетку сарадње у ЕПЦГ пролонгирани до краја јула. Главни спор двије стране је улагање у изградњу другог блока Термоелектране Пљевља, чему се А2А противи, док Влада инсистира.

Из Владе је раније саопштавано да не очекују арбитражну тужбу са италијанске стране већ да ће се договорити.

Међу захтјевима А2А је и гаранција на профитабилност уложеног капитала, аутономија у управи и сигурност цијена електричне енергије, а “Формицхе” пише да би процијењена штета коју је А2А до сада претпјела могла бити око пола милијарде еура.

„Језива игра монопола у којој је италијанска компанија у ризику губљења ЕПЦГ коју је 2009. године добила за 436 милиона еура; кипарска компанија ЦЕАЦ изгубила је КАП, највећу индустријску компанију у држави а одмах након куповине предузећа 2007. године откривено је да им је Влада дала лажне финансијске податке, док је Жељезара Никшић холандског МНСС-а продата турској фирми”, наводи Формицхе.

Портал пише да су Кипрани и Холанђани већ имали спорове са Владом Мила Ђукановића те да се укупна штета све три компаније може процијенити на 1,5 милијарди еура или трећину укупне економије.

„Образац се стално понавља – страни инвеститори се позивају да инвестирају, потом се мијењају услови да би се на крају појавила реална опасност да осим губитка почетне инвестиције, инвеститори остану без предузећа, држава би је узела назад или поново продала”, описује италијански медиј.

Наводи се да је једна компанија већ добила први поступак на суду у Вашингтону (не наводећи која), док би и друге двије могле да покрену арбитражу у Вашингтону до краја године.

Италијанки медији у тексту подсјећа да су се против премијера Мила Ђукановића и других водили поступци су у Бару и Напуљу  за међународни шверц цигарета који су архивирани због његовог политичког имунитета. Наводе и да су чланови његове породице умијешани у приватизацију телекомуникационог и енергетског сектора у Црној Гори.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here