ИН4С

ИН4С портал

Трагично да односи Црне Горе и Србије зависе од оптужених за шверц дроге и цигарета

1 min read

Борис Тадић

boris_tadic.700x450

Бивши предсједник Србије и садашњи лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић казао је да се не слаже са оцјенама да су односи са Црном Гором бољи сада него у вријеме док је он био на челу Србије, истичући да није ријешено ниједно отворено питање између двије земље.

Он је листу „Дан“ рекао да су наводно блиски односи представника актуелне власти заправо резултат личних интереса обје стране.

Чуо сам само накнадну интерпретацију о нижем нивоу односа Србије и Црне Горе у вријеме мог предсједничког мандата, али нијесам видио никакав напредак у тим односима сада. Ниједно отворено питање није ријешено, а нијесмо успјели ни да сазнамо став српских званичника по питању језика, културе, идентитета и статуса српске етничке заједнице у Црној Гори и црногорске у Србији. Једино око чега су успјели да се усагласе је накнадно погрешно тумачење српско-црногорских односа из времена прије 2012. године. А истина је да сам током мог предсједничког мандата увијек наилазио на пријатељски пријем у Црној Гори и такав пријем су имали и црногорски званичници у Србији. Било би трагично уколико на крају будемо морали да закључимо да су односи Србије и Црне Горе зависили од статуса оптужених у кривичном процесу за шверц наркотика и цигарета пред српским надлежним институцијама. Сасвим сигурно ће вријеме показати да ли је то био разлог за одређене тензије у односима Србије и Црне Горе о којима се сада говори. Уколико је то тако, то би било трагично и за Србију и за Црну Гору“, казао је Тадић.

vucic i tadic

Коментаришући блиске везе Александра Вучића и Мила Ђукановића, он је навео да ту има непознаница.

С обзиром на то да од њих нисмо чули никакве политичке ставове који се тичу њихових дијаметрално супротстављених позиција из прошлости, ми не можемо да знамо да ли политичке разлике које су тада постојале између њих и данас постоје. Остаје, дакле, неизвјесност да ли је актуелно приближавање одраз политичке сагласности или пуких интереса“, рекао је Тадић.

Упитан како оцјењујете положај српског народа у Црној Гори и како гледате на позив Томислава Николића да „Срби из Црне Горе уђу у власт”, она је казао да је тај позив упитан.

Прво, свако политички писмен зна да не улазе народи у власт него политичке странке. Друго, лично сам се залагао за улазак странака, које су заступале осим црногорских и интересе српског народа, у владу Црне Горе. Међутим, за разлику од Николића увијек сам током посјета Црној Гори посјећивао и српске институције. Обавеза је сваког предсједника да приликом посјете страној земљи посјети и институције свог народа у тој земљи, уколико оне постоје. Николић је избјегао то да учини, па су и мотивација и искреност његовог позива да „Срби из Црне Горе уђу у власт” упитни“, казао је Тадић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

6 thoughts on “Трагично да односи Црне Горе и Србије зависе од оптужених за шверц дроге и цигарета

  1. U Tadicevo vrijeme Milovi kriminalci i biznismeni nisu smjeli u BGDu nos da pomole a danas ne mozes u restoran uci u Beogrdu a da na njih ne nabasas. Milo je na vlast doveo Vucica ; zato danas hara Srbijom.

  2. односи су се градили у ствари раграђивали само због личних интереса,нема ту ниједног политичара који је нешто мало мислио као прави државотворац.
    Зато пођимо редом и то од Подгоричке скупштине која је једини легитимни израз заједништва Србије и Црне Горе,све друго је млаћење празне сламе.
    Већ тадасу се појавили комити и одмах ударили на КСХС,трајало је то све до 1929 када их је Александар помиловао и за непослушност наградио пензијама.Мало иза тога почели су роварити ликови као Секула Штедимлија и наравно комунисти.О рату знамо нешто,али и то је довољно да се здраворазумку закључи што је било.
    Ослобођење у ствари диктатура комунизм у најперфиднијој форми гдје су наши из Црне Горе били највећи изроди према своме народу ,а нјвећи улизивачи онога за којега ни дан данас незнмо ко је
    Вишестраначки систем је показао биједу и право лице синова ослободиоца који уништише све,прво је Слобо дошао у сукоб због цигарета са Милом,и ми изгубисмо државу за коју смо платили преко 3 милиона народа.
    Што овај прича знају и врапци,Станко Суботић је отварао предузећа једнако у Веоград и у Будву,Шарићи и сви који су били у тај бизнис умијешани су прали новац и у Србији и овдје код нас,сва убиства и код нас и тамо имају један потпис,а ти причаш причу као да си на Калинића пијаци продавао кукуруз-Шећерац
    Твој допринос“ јединству“ Цркве и унижавање народа са Косова и Метохје је познт,није ми јасно што не живиш у Хрватској или на Дурмитор већ се надаш поновом повратку на власт,колико је новца изнешено из Србије за вријеме твоје владавине ,преко 50 милјари,а овај што га напдш ти је у томе помого,и савјтници су вам исти а и резултат се види.
    Нема суда који би вама судио али наћи ће неко нчина да се и вама доскочи,буди сигуран,сишо си са власти мрн,нешто те сврби да други пут одеш сасвим друкчије.

  3. Sve jeste tacno,ali nemamo nista od konstatacija. Sta cinjeti da se oslobodimo mafije koje povezuje interes,a narod i drzava su im bitni samo toliko koliko sluze njihovim interesima.

  4. Da mi je neko pricao da ce tadic biti zlato u odnosu na sadasnju vlast u srbiji prema nama srbima u crnoj gori ne bih vjerovao ali to je ziva istina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *