ИН4С

ИН4С портал

Амбасада Бангладеша отворена за сарадњу са Универзитетом Црне Горе

Фото: УЦГ

Новоименовани амбасадор Бангладеша Њ.Е. Шамим Ахсан  у Црној Гори, чија је резиденција у Италији у Риму, састао се са ректором Универзитета Црне Горе проф. др Владимиром Божовићем, ради разматрања потенцијалних поља сарадње која би приближила културу, историју и размјену знања и пракси двије земље.

Ректор Божовић је поздравио заинтересованост и иницијативу Амбасадора и указао на потенцијалне моделе сарадње са Амбасадом, представивши Универзитет Црне Горе, заједно са проректорицом за интернационализацију проф. др Сањом Пековић, проректорицом за науку проф. др Иреном Оровић и проректором за наставу проф. др Веселином Мићановићем.

На састанку су представљени модели сарадње са земљама у и ван Европске уније, било кроз Ерасмус + и ЦЕЕПУС програме мобилности или билатералне споразуме, на основу којих сарадња, поред мобилности студената и наставника, може обухватити и учешће у заједничким научним и истраживачким пројектима. Управо на пољу истраживања, остварена је сарадња са универзитетима у сусједству Бангладеша, са Индијским институтом за науку и Универзитетом за пољопривреду и природне науке у Сарију, у Ирану.

Такође, указано је да на Универзитету Црне Горе постоји велико интересовање за докторски студијски програм на енглеском језику Одрживи развој, који је ове године уписао прву генерацију, док у наредном периоду предстоји акредитација студијских програма на енглеском језику, што отвара могућност студирања на Универзитету Црне Горе кандидатима из иностранства.

Амбасадор Ахсан је указао да ове године његова земља слави 50 година независности и у знак тог јубилеја, Амбасада је спремна да успостави сарадњу са једном од најсвеобухватнијих и најстаријих високошколских институција у Црној Гори. Као први корак успостављања сарадње, амбасадор Ахсан је најавио спремност донирања литературе Универзитету Црне Горе. Он је подсјетио и да његова земља, иако географски далека, има историју сарадње са Црном Гором будући да је она била дио бивше Југославије, те да упркос географској удаљености, размјена знања и позитивних пракси може бити на обострану корист.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *