ИН4С

ИН4С портал

Шефови дипломатија ЕУ данас о Украјини и Русији

1 min read

Министри иностраних послова земаља чланица Европске уније окупиће се данас у Бриселу, а главна тема разговора биће сутуација у Украјини и пооштравање санкција Русији.ne-euМинистрарски савет заседа дан након самита групе Г-20 у аустралијском граду Бризбејну, коме је присуствовао велики број европских лидера, али и амерички председник Барак Обама и председник Русије Владимир Путин.

Обама, британски премијер Дејвид Камерон и немачка канцеларка Ангела Меркел упозорили су том приликом Путина да ће пооштрити санкције Русији уколико Москва настави да подржава и наоружава проруске снаге на југоистоку Украјине.

Постојеће санкције засад обухватају забрану издавања виза за 119 руских функционера и забрану пословања у ЕУ за 23 државна предузећа.

Очекује се да ова листа на дводневном састанку у Бриселу буде проширена, али дипломатски извори кажу да такозвани трећи степен санкција, који би обухватио шири спектар руских пословних интереса у ЕУ, није на дневном реду.

Министри ће на састанку, којим ће први пут председавати нова висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, разговарати и о британско-немачкој иницијативи за Босну и Херцеговину, која предвиђа значајне подстицаје за БиХ уколико тамношњи политички лидери превазиђу блокаду и посвете се спровођењу реформи.

Биће речи и о ситуацији на Блиском истоку, као и новим мерама за борбу против епидемије еболе.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *