ИН4С

ИН4С портал

Црногорски поморци траже да имају приоритет приликом вакцинисања

1 min read

Ипустрација

Црногорски поморци, којих је око 6.000 на страним компанијама, требало би да имају приоритет приликом вакцинације против корона-вируса, саопштено је након сједнице УО Уније помораца Црне Горе.

Тема је била и дефинисање ставова везаних за набавку и опредијељивање одређеног броја вакцина против вируса KОВИД-19 поморцима, у складу са сазнањима да ће одређене поморске компаније сасвим извјесно тражити вакцину као обавезну за укрцај на брод, односно смјену посаде. Такође, у Европској Унији се покренуло питање потребе издавања потврде након обавезне вакцинације за све оне који намјеравају путовати (тзв. KОВИД пасош). Ове разлоге и евентуалне посљедице морамо представити Институту за јавно здравље како би благовремено могли и реаговати”, саопштено је из Уније.

Разговарало се и о могућности усаглашавања љекарских прегледа са индустријским стандардима, као и о могућности нострификације љекарских увјерења а што би у многоме олакшало нашим поморцима који због ситуације са ЦОВИД-19 нису у стању доћи у Црну Гору на љекарски преглед. О следећим корацима чланство ће бити правовремено обавјештено.

Једна од тема била је и могућности покретања заједничке иницијативе Уније са сродним организацијама ка Нотарској комори Црне Горе.

Наиме, наши поморци све чешће наилазе на немогућност реализације намјере да са брода, услијед непредвиђених околности насталих код куће, посредством Заповједника овласте неког од својих ближњих да у њихово име регулишу активности за вријеме њиховог одсуства. Овај проблем је нарочито изражен у нотарским канцеларијама средишње или сјеверне регије ЦГ, гдје нотари немају довољно слуха за поморце, и не воде се обичајним правом да Заповједник може бити посредник при издавању овлаштења односно гарант вјеродостојности изјаве, саопштено је из Уније помораца Црне Горе.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Црногорски поморци траже да имају приоритет приликом вакцинисања

  1. a koji to pomorci traze vakcinaciju i koliko ih je ja sam pomorac i ne pada mi na pamet da se bockam a ti s.pci koji to hoce nek izvole i kao i svi ostali sto su sad oni nesto specijalno sto bi se reklo dobro se uvuku u p.kno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *