ИН4С

ИН4С портал

Русу урадили лажни пасош, па га онда као полицајци уцјењивали за 100.000 евра

Драгољуб Мићовић (39), Никола Радовић (26), Балша Косовић (26) и Пљевљак Гојко Чавић заједно су на организован начин, а по претходно разрађеном плану, пријетећи покушали да од Руса А. М. (24) изнуде 100.000 евра, наводи се у одлуци о продужењу притвора Мићовићу

пасош

Драгољуб Мићовић (39), Никола Радовић (26), Балша Косовић (26) и Пљевљак Гојко Чавић заједно су на организован начин, а по претходно разрађеном плану, пријетећи покушали да од Руса А. М. (24) изнуде 100.000 евра, наводи се у одлуци о продужењу притвора Мићовићу.

Он је од септембра у притвору, а осталима су изречене мјере обавезног јављања полицији и забрана напуштања мјеста пребивалишта.

У одлуци о продужењу притвора је наведено да је окривљени Чавић упознао Руса са Косовићем, представљајући му га као особу која ће уз новчану надокнаду од 20.000 евра да му обезбиједи фалсификована документа.

“За ову услугу му је претходно тражио 10.000 евра. Након неколико дана, по договору, А. М. је окривљеном Г. Ч. предао пар својих фотографија које је требало да се употријебе за лажни пасош. Средином августа А. М. им је дао још 13.600 долара”, пише у одлуци.

Ни то им није било довољно, па су, како се наводи у одлуци, када су преузели новац, Косовић, Радовић и Мићовић 20. августа наоружани упали у стан А. М. представљајући се као полицајци и оптужујући га да је руски терориста.

“Д. М. и Н. Р. су са пиштољима у руци чије цијеви су биле уперене у главу оштећеног, говорили “полиција, полиција“. Затим је један од њих усмјерио цијев пиштоља у правцу главе А. М, узео га за тијело и спустио га, говорећи му “на под, на под“, након чега је један од окривљених оштећеног почупао за косу и тако му подигао главу са пода и показао му пасош са његовом сликом и другим именом и презименом, говорећи му да је лажан, да је он руски терориста, да све знају о њему и да ће завршити у затвору. Након тога су претресли стан и из лаптопа узели 11.400 долара и 300 евра, а из џепа 200, који су ставили поред главе оштећеног и сликали га мобилним телефоном”, појашњено је у одлуци суда.

Након тога су, како је наведено, питали А. М. колико је платио лажна документа, одакле му лаптоп и два мобилна телефона, да ли има отворен жиро рачун у банци и колико новца има на рачуну.

“Потом су му рекли да ће му, као полицајци, завршити да не буде кривично гоњен због лажног документа, уколико им он за то да 100.000 евра, у року од седам дана, пријетећи му да не смије да напушти Црну Гору, а затим су сва тројица напуштили стан, узели новац и рекли му да остатак новца од 90.000 евра преда у договореном року. Затим се оштећени састао са окривљеним Б. К. који му је пријетио да уколико покуша да оде из Црне Горе цијена ће му бити већа, а говорио му је и да су окривљени озбиљни људи у полицији. Позивали су га више пута и састајали се са њим, да би му у једном разговору предложили да им преда 50.000 евра и да ће повући сву документацију из полиције, при чему им није исплатио тражени новац, већ је догађај пријавио полицијским службеницима. Полицајци су заједно са оштећеним који је договорио сусрет са окривљенима како би им наводно предао новац, дошли у ресторан гдје су ухапшени”, пише у одлуци.

Мићовићу је притвор продужен због опасности од бјекства.

“Д. М. у наредном дијелу кривичног поступка може бити оглашен кривим и осуђен на релативно високу казну затвора што га, објективно посматрано, не може оставити равнодушним у његовом односу према суду, а у смислу одазивања на позиве од стране суда или да се да у бјекство и скривање за случај да се нађе на слободи”, пише у одлуци

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *