ИН4С

ИН4С портал

Хрватска: Предсједник Сабора избацио посланицу јер је скинула маску

1 min read
Предсједник Сабора Хрватске Гордан Јандроковић избацио је посланицу Каролину Видовић Кришто из скупштинске сале јер је скинула маску.

Index.hr

Предсједник Сабора Хрватске Гордан Јандроковић избацио је посланицу Каролину Видовић Кришто из скупштинске сале јер је скинула маску.

Посланица Домовинског покрета затражила је од Националног штаба цивилне заштите да укине обавезу ношења маске за дјецу, а како је одбила ставити маску, Јандроковић ју је до краја дана удаљио са сједнице.

„Прво ставите маску или ћу вас морати искључити из расправе“, запријетио је Јандроковић, а након тога рекао: „Имамо пет минута паузе, а вас ћу, госпођо Кришто, удаљити до краја дана из саборнице.“

Износећи став свога Клуба посланика она је, показујући 1033 писама родитеља из иницијативе „Родитељи 0-24“ који траже укидање Националног штаба цивилне заштите, позвала да се одмах прекине са, како је рекла, упитним и прекомјерним те непотребним присиљавањем дјеце и ускраћивањем њихове слободе, преноси Индекс.

„Захтјев је да се одмах укине ношење маски код дјеце”, казала је Видовић Кришто, позивајући се на научна истраживања за која тврди да показују како ношење маски не доприноси смањењу заразе коронавирусом, а могу изазвати здравствене и психолошке проблеме код дјеце.

„Порука родитеља гласи – не мучите нам дјецу маскама јер за то нема основе”, нагласила је.

Критизирала је и, како тврди, прекомјерну употребу дезинфинцијенса те непотребна тестирања на коронавирус људи који немају симптоме, за што је Хрватска, наводи, беспотребно „бацила“ 200 милиона куна.

Бранко Бачић (ХДЗ) је излагање Видовић Кришто оцијенио скандалозним, напомињући да је Уставни суд потврдио одлуке Штаба.

Индекс наводи да посланици Домовинског покрета ово није први пут да не носи маску у парламентарној сали – прво је одбијала да носи маску па је онда прекривала уста и нос шалом.

„То су препоруке, а ми смо овдје законодавно тијело. Мислим да би требало донијети релевантан закон с релевантним аргументима, зашто је нешто добро или лоше“, рекла је раније.

На крају је маска постала обавезна у парламенту јер у супротном слиједи избацивање.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *