ИН4С

ИН4С портал

После шест деценија ловиште у општини Нова Варош насељено дивљачи

1 min read
Ово је тек почетак пројекта који Ловачко удружење "Козомор" реализује уз финансијску помоћ државе, у оквиру којег ће поново бити насељен јелен на простору из којег је истребљен пре готово шест деценија.

фото: А. Ровчанин

Ово је тек почетак пројекта који Ловачко удружење „Козомор“ реализује уз финансијску помоћ државе, у оквиру којег ће поново бити насељен јелен на простору из којег је истребљен пре готово шест деценија. Савремено прихватилиште у селу Сеништа код Нове Вароши, добијаће нове станаре сваке године.

Златарском шумом од овог лета поново ће одзвањати рика јелена. Ловачка пушка и лавеж паса неће се чути пропланцима Сеништа наредну деценију. У овој оази, јеленска дивљач овде ће расти, развијати се, размножавати и ширити популацију на простору са којег је деценијама уназад истребљена, због немара човека. Са одраслим јеленима и кошутама, златарску траву пашће и једно лане.

Слободан Љубојевић, координатор пројекта у оквиру ког су у врлети Златара из војвођанске равнице допремљени јелени, наводи да је крајњи циљ стварање стабилне популације јеленске дивљачи на овом простору, повећање биодиверзитета, а самим тим и обогаћивање туристичке понуде целог златарског краја.

– Планирано је да се у наредних три до пет година у ово прихватилиште сваке године у зимском периоду уноси по двадесетак грла јеленске дивљачи различите полне и старосне структуре која ће се ту прилагођавати неколико месеци а затим током јула, након тељења бременитих кошута, испуштати у природу – каже Љубојевић.

Овај пројекат од националног значаја финансира Република Србија преко Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. После Таре и Студенице, ловиште „Златар“ је трећи локалитет у Србији где се јелени насељавају.

Изванредан животни простор за јеленску дивљач у Србији обавезују све ловне раднике, институције и локално становништо али и државне органе, да се ова дивљач заштити и насели на све погодне животне просторе у централном делу западне Србије, чиме би као друштво вратили дуг природи.

Природни услови

Оаза јелена у Сеништима простире се на површини од четири и по хектара и опремљено је потребним ловно-техничим објектима. Прихватилиште је богато водом, растињем и свим осталим природним условима за јелене, а истовремено је повезано путевима и доступно ловочуварској служби ради контроле и надзора унете дивљачи.

Нови ловачки дом

Ловачко удружење „Козомор“ из Нове Вароши, које управља ловиштем „Златар“ површини 55.900 хектара, до краја године добиће нови простор у селу Божетићи.

Оронула камена зграда која је некада припадала Задрузи „Увац“ одлуком локалне самоуправе, пре неколико година, додељена је ловцима и преуређује се у савремен Ловачки дом. Уз камен и дрво, традиционалне материјале поднебља, приземни део се адаптира у простор за окупљање чланова Ловачког удружења, док су у надограђеном поткровљу смештене собе за ноћење. Ловачки дом ће, уз богатство ловне дивљачи и близину резервата „Увац“, обогатити туристичку понуду краја.

Прочитајте ЈОШ:

Неће бити сече шума у Кошутњаку

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *