ИН4С

ИН4С портал

“Гардијан” у страху од јаке полиције Републике Српске

Британски лист "Гардијан" Републику Српску види као фактор нестабилности у БиХ. Дневник каже да Милорад Додик овако јача свој положај и плаши опозицију пред изборе.

Фото АП

Британски лист „Гардијан“ Републику Српску види као фактор нестабилности у БиХ. Дневник каже да Милорад Додик овако јача свој положај и плаши опозицију пред изборе.

„То је савим легитимна акција и ми немамо шта да кријемо. Чак 20 година нисмо имали право да опремимо полицију. Ако то некоме смета, нека прочита Устав и закон и видеће да је све то у складу с тим“ изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик, Телевизији Н1 коментаришући набавку пушака за полицију Републике Српске.

Реч је о одговору на писање британског дневног листа „Гардијан“ у ком је Република Српска означена као фактор нестабилности у БиХ због куповине 2.500 аутоматских пушака за потребе МУП РС. Лист наводи да је тај потез веома забрињавајући због, како се наводи, раста утицаја Русије у БиХ.

У тексту се наводи да ће оружје у марту бити испоручено из Србије, пре отварања Центра за полицијску обуку у Залужанима код Бањалуке, где ће специјалце обучавати оперативци из Русије. Изградња Центра за обуку је при крају, а рукводство РС најавило је да је отварање планирано за Дан полиције 4. априла.

„Гардијан“ спекулише да Додик намерава да користити „тешко наоружану полицијску јединицу“, како би ојачао свој положај и застрашивао опозицију пред изборе, а дугорочно, како наводе „постоји страх од Додикових тежњи ка независности под ризиком новог рата“.

Председник Додик је потврдио да МУП РС купује пушке, наводећи да је легитимно право полиције да се опрема и обучава за посао предвиђен Уставом.

„Више од 10 година овде је било забрањено полицији РС да било шта набавља. Било је предвиђено да једна дуга цев „иде“ на десет полицајаца, што је понижавајуће за било какву полицију“, рекао је Додик.

Према његовим речима, то је и порука људима у РС да имају организацију спремну да очува мир и стабилност, али и другима да је РС партнер у борби против глобалног тероризма и међународног крминала.

„Полиција РС не само да ће набавити тих 2.500 пушака, него ће набавити све што буде било потребно и што је у стандарду регионалних полиција и онога што савремене полиције имају“ истакао је Додик.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on ““Гардијан” у страху од јаке полиције Републике Српске

  1. Можда би „Гардијан“ био задовољнији кад би Полиција Републике Српске, уместо аутоматских пушака, прибавила 2.500 „велшких лукова“ и стреле?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *