ИН4С

ИН4С портал

Вандализована црква у Прагу гдје су сахрањени српски војници из I св. рата (ФОТО)

1 min read

Православна црква Успења Пресвете Богородице у Прагу, у којој се налази крипта са посмртним остацима српских војника из Првог светског рата, вандализована је ноћас, када је за сада непознати починилац по њој исписао графите.

crkva 4

Како преносе Новости, протојереј Срђан Јаблановић казао је да су на цркви ћирилицом исписани “Алаху акбар”, “Смрт вам је близу”, “Сатанисти” “Ваш бог Алах” и то је први инцидент те врсте у, како је рекао, тој релативно мирној земљи.

crkva 3

“Ово сад што се дешава, нама није јасно, да ли је то појединачан случај. За Праг је то невероватно, то је релативно миран град”, рекао је Јаблановић Новостима, након што је државна делегација Србије одала пошту и положила венац у тој цркви, у чијој крипти лежи 131 српски војник из Првог светског рата, као и спомен плоча краља Александра Карађорђевића.

crkva 2

Отац Јаблановић је нагласио за Новости да је у четвртак, када је он био у Терезину, “дошао неки човек у цркву, нешто се као клањао, запретио нашој жени која продаје свеће, рекао: ‘Сви ћете ви горети у паклу’”, а да је онда дошла полиција и одвела га. Међутим, према сазнањима протојереја Јаблановића, убрзо су га пустили, а црква је јустро осванула вандализована.

crkva 1

„Јутрос нас је, као и заједничко руско и српско свештенство Цркве успења Пресвете Богородице у Прагу, у коме је сахрањено 131 српских војника, први премијер Чехословачке Карол Крамарш и Ипатијев у чијој је кући убијена руска царска породица, дочекала непријатност због учињеног вандалског чина екстремисте. Исламиста је пронадјен и ухапшен. У духу хришћанске проскинезе, свештенство се својим гостима непрекидно извињавало због непријатности“, написао је на свом Фејсбук профилу Алекса Цигановић, архитекта-савјетник у Републичком заводу за заштиту споменика културе – Београд.

(Фото Тањуг, Чедомир Петарић, Алекса Цигановић)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *