ИН4С

ИН4С портал

Обрадовић: НУНС подноси пријаву против министра унутрашњих послова

1 min read

Предсједник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић изјавио је данас да ће НУНС поднијети пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића како би се утврдило како је дошао до сазнања да ће бити објављене информације да је полиција пратила једну новинарку.uns-nuns_660x330

Стефановић је у петак, гостујући на Радио телевизији Србије изнио информацију да ће се наредних дана у јавности повести прича о праћењу једне новинарке која је, како је навео, радила још у време Слободана Милошевића.

„Предсједник једног новинарског удружења, нећу рећи којег, треба у јавности да се појави и то каже као једну скандалозну ствар“, навео је Стефановић и додао да не постоје индиције, нити докази да се тако нешто догодило, али да ће институције, прије свега тужилаштво радити свој посао и у овом случају.

„Забринути смо због овога и тражићемо да надлежни органи испитају оптужбе да се новинари прате без законског основа, да утврде како је министар дошао до ових података и да ли сам ја праћен и прислушкиван“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре.

Он није желео да открије идентитет новинарке која је наводно праћена и радника МУП-а који је поднио пријаву јер, како је рекао, жели да скрене пажњу јавности са појединаца на појаву.

„И мене и подносиоца пријаве узнемирила је изјава министра Стефановића у Дневнику РТС-а 8. јануара. Како министар може имати увид у то шта ће ко да каже ако како тврди, нико није праћен и зашто се обраћа јавности и унапријед квалификује наводе из кривичне пријаве“, упитао је Обрадовић.

Према његовим ријечима, суштинско питање је како је министар Стефановић, истог дана када се Обрадовић састао са подносиоцем пријаве, дошао до сазнања о том сусрету.

Обрадовић није желео да одговори на питање уредника „Информера“ Драгана Ј. Вучићевића да ли је име подносиоца пријаве Трипковић и да ли је ријеч о раднику МУП-а који је раније подносио лажне пријаве против челника тог ресора.

Предсједник НУНС-а је додао да новинарка није знала да је била праћена као и да према његовим сазнањима, у овом тренутку она нема обезбијеђење.

Упитан зашто се толико чекало са подизањем пријаве против министра Стефановића ако се наводно праћење одиграло крајем 2014. године, Обрадовић је казао да то питање треба поставити подносиоцу пријаве.

Потпредседник тог новинарског удружења Жељко Бодрожић оцјенио је да је након објављивања пријаве против министра Стефановића „ситуација веома озбиљна“ јер тај документ, како је навео, говори „колико се незаконито ради у дијелу полиције“.

„Имали смо ванредну сједницу Извршног одбора јутрос поводом ова пријаве. Ситуација је веома озбиљна и нама није у првом плану о којој се новинарки ради, мада је и то битно, већ је битно шта се ради“, казао је Бодрожић.

Новинарка недјељника „Време“ Јована Глигоријевић оцјенила је да је кључна ствар то што је министар унутрашњих послова знао да је подносилац пријаве ступио у контакт са Обрадовићем што како је навела, „доприноси осјећању страховладе.“

Конференцију за новинаре у београдском Медија центру обиљежила је оштра расправа уредника „Информера“ Драгана Ј. Вучићевића и осталих новинара.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *