ИН4С

ИН4С портал

Димитријевић из села Дрен: Нећемо дозволити да нам сруше цркву

Фото: Косово онлајн

Стефан Димитријевић из села Дрен каже да мештани неће дозволити да због нелегалне одлуке о експропријацији земљишта власти у Приштини сруше цркву Марковицу која се први пут спомиње у запису Краља Милутина 1324. године. Мада, како каже Димитријевић, претпоставља се да је црква саграђена у римском периоду.

Димитријевић објашњава за Косово онлајн да су село Дрен населили Црногорци пре више од сто година, као и да први надгробни споменици датирају из периода око 1898. године.

„Ово село је насељено пре неких сто година. Када је дошло до расељавања из Црне Горе током устанака, народ се преселио овде, нашао добро место. Овде је постојала црква. Имамо споменик из 1898. године. Ово је споменик Петра Крсмановића који су данашњи Алексићи, они су се доселили из Белог Поља. Моји преци су исто из Црне Горе, сада смо Димитријевићи а били смо Милићи, наш први споменик је из 1904. године. Приликом сахрањивања наших покојника, налазили смо кости које су старе ко зна колико година“, објашњава Димитријевић.

Димитријевић додаје да у селу Дрен постоји црква Марковица која је стара више од хиљаду година.

„Знамо да се црква Марковица први пут спомиње у запису Краља Милутина 1324. године у запису о манастиру Бањска, али се претпоставља да је црква из римског периода и да је стара више од хиљаду година и ми сигурно нећемо дозволити да се то нама одузме“, рекао је Димитријевић.

Он истиче да је црква под заштитом Завода за очување споменика и да не сме да се руши.

„Црква не сме да се руши, желимо да је обновимо за наша покољења. У разговорима смо са владиком и надлежним органима да радове започенемо за пар дана“, рекао је Димитријевић.

Како додаје, у селу има пуно деце која похађају једну од најлепших основних школа у општини Лепосавић, као и да та школа гледа на брдо на којем су снајперисти.

„Ми нећемо дозволити да ти снајперисти гледају нашу децу“, поручио је Димитријевић.

У селу Дрен живи око 250 људи.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *