ИН4С

ИН4С портал

Уручене Светосавске повеље Милану Кнежевићу и Драгани Зечевић: Косово и Метохија су српско цивилизацијско исходиште

1 min read

Фото: Радио Митровица Север

Признања “Светосавска повеља”, које традиционално додељују општине Пећког округа, свечано су синоћ у Косовској Митровици уручена српском писцу из Црне Горе Милану Кнежевићу и новинарки Вечерњих новости Драгани Зечевић.

Светосавске повеље традиционално додељују општине Пећког Управног округа – Пећ, Ђаковица, Клина, Исток и Дечани.

Милану Кнежевићу, књижевнику и политичару из Црне Горе, повеља је уручена за, како се наоди у образложењу “укупну делатност на пољу борбе за истину о Косову и Метохији”.

Захваљујући на признању, Кнежевић је подсетио да је породица којој припада, на подручје Црне Горе дошла управо са Косова и Метохије, те да сваки свој долазак на наше поднебље, сматра својеврсним повратком прародитељском дому.

“Знао сам а знам то и сада, да крв није вода и да то искуство предака које тече и мојом крвљу као и вашом, говори о једном сагласју и братској љубави коју ништа не може да наружи нити да натруни” рекао је Кнежевић на свечаности, која је овим поводом организована у митровачком хотелу “North City”.

Он је направио отклон од одлуке званичне Подгорице да 2008. године, прихвати независност Косова као неки облик “геополитичке реалности” и нагласио да се ни тада 85% људи у Црној Гори, није слагало са том одлуком како је рекао “шачице заблуделе браће”.

“Пролазиле су године. Ви сте пролазили кроз прогоне, кроз шиканирања, али сте остајали на тој земљи. Нас су прогонили зато што смо на референдум у 2006. године, гласали за заједничку државу са Србијом, зато што смо све време говорили да је краљ Никола написао “Онамо, намо” посвећено ослобађању Призрена, свете Метохије и Косова” истакао је писац, повлачећи паралелу између страдања српског народа на подручју Косова и Метохије и Црне Горе.

Додао је да је политичкој опцији којој и сам припада (Демократском фронту) нуђено да буде део нове извршне власти, под условом да се одрекне српског народа на Косову и Метохии, православља и српских цивилизацијских и историјских исходишта, по којима су Црну Гору некада називали српском Спартом.

“И зато вечерас желим да вам кажем, да се ми и ја, никада нећемо одрећи вас, наше браће и сестара, никада се нећемо одрећи народног памћења и значаја Косова и Метохије у нашим срцима и у нашем сећању”.

Новинарки Драгани Зечевић, уручена је повеља “за храбро, пожртвовано и објективно извештавање”.

“Ова награда је посебно драга зато што долази из Метохије, најсветијег дела нашег Косова и Метохије али и целе Србије, где се поносно и пркосно уздижу Високи Дечани и где је свака српска кућа светиња” рекла је Зечевић овим поводом.

Зечевић је додала да Косово и Метохија у новинарству нису само изазов и предмет извештавања, већ част, понос и привилегија.

“То је привилегија, као што је привилегија прекрстити се у Високим Дечанима, у Пећкој Патријаршији. Захвална сам и мојој кући, Вечерњим новостима, која преноси све те животне ситуације у којима се налазе Срби на Косову и Метохији, а у последње време, нажалост, те ситуације нису нимало лаке” рекла је Зечевић.

У наставку вечери, публика је имала прилику да се упозна са поетским стваралаштвом Милана Кнежевића и да разговара са овогодишњим лауреатима.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *