ИН4С

ИН4С портал

„Процурео“ наводни документ о ЗСО: Албанијан пост обелоданио „Саветодавни концепт“

Фото: Новости

Портал тврди да је пронађен начин да се реше све недоумице у вези са Заједницом српских општина и да је то овај документ на девет страница, под називом „Саветодавни концепт“, који су наводно припремили међународни правни стручњаци.

Заједница српских општина законска је обавеза такозваног Косова из првог Бриселског споразума из 2013. године и стални захтев међународне заједнице, али како тврди премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, не може да буде основана на националној основи, док Вјоса Османи тврди да не може чак да буде ни као невладина организација, констатује Албанијан пост у тексту у којем објављује садржај наводно ексклузивног документа у ком се наводи како ЗСО треба да буде формирана.

Прва страница „Саветодавне напомене“

Исмевају изговоре

Портал тврди да је пронађен начин да се реше све недоумице поводом ЗСО и да је то овај документ на девет страница, под називом „Саветодавни концепт“, који су наводно припремили међународни правни стручњаци. Ово решење би подразумевало доношење потпуно новог закона који се не би косио с косовским уставом, а омогућио би Србима, али и другим заједницама да формирају своје заједнице. У документу, у ком аутори у једном делу чак и исмевају изговоре косовског премијера и председнице, предложен је модел према којем ЗСО не формира косовска влада, него парламент. Идеја је да се донесе нови закон, који тренутно не постоји на Косову, на основу ког би општине могле да формирају заједнице за сарадњу и међуопштинску координацију. Закон би важио за све општине подједнако, а не само за оне са српском већином. Све што би било потребно за оснивање заједнице била би воља општина да постану њен део.

Закон би, према писању поменутог портала, искористиле и општине са српском већином за формирање ЗСО. Исто би могле да користе и друге општине, јер желе да буду укључене у асоцијацију.

 

Друга страница „Саветодавне напомене“

Страница шест „Саветодавне белешке“

Све дефинисано

Бивши дипломата Зоран Миливојевић оцењује за Курир да Србија има јасан став а то је да се о формирању ЗСО не преговара, јер је то већ не само испреговарано већ и потписано и ратификовано.

– Без обзира на то шта пише Албанијан пост, Бриселски споразум из 2013. је старији, а он има и својеврсну разраду из 2015. Дакле, све је дефинисано, то треба да се примени, а сва друга тумачења су покушаји да се он скрајне. Бриселски споразум је прошао и ратификацију у косовском парламенту и постоји апсолутна обавеза да се он угради у косовски систем. Ово је још један покушај да се ревидира основни споразум и тако наметне разговор о његовој примени. Нема преговора о ономе што је потписано! Мора да се примени Бриселски споразум и онда да то буде основ за даље разговоре – наглашава он.

 

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *