Насловна Друштво 95 година од велике Подгоричке скупштине

95 година од велике Подгоричке скупштине

6
ПОДИЈЕЛИ

Ujedinjenje-srbije-i-crnegoreНа данашњи дан пре 95 година Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори, познатија као Подгоричка скупштина, изгласала је уједињење Црне Горе и Србије.

Одлуку о уједињењу изгласало је 160 посланика Подгоричке скупштине, а тај документ је предвиђао да се Црна Гора уједини са Србијом у једну државу под династијом Карађорђевић.

Према одлуци Подгоричке скупштине, црногорски суверен краљ Никола збачен је са престола.

Одлука Подгоричке скупштине од 26. новембра о уједињењу Црне Горе са Србијом била је увод у проглашење заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра у Београду.

Црна Гора је на почетку Првог свјетског рата стала на страну савезника, да би 1916. године била окупирана од Аустроугарске. Краљ Никола и црногорска Влада емигрирали су тада из земље, а 1918. године у Црну Гору долазе савезничке и српске трупе које је ослобађају од аустроугарске окупације.

Црна Гора није учествовала на Мировној конференцији у Версају после Првог свјетског рата.

Краљ Никола послао је Париској конференцији захтјев да се поврати независност Црне Горе, али његова молба је одбијена.

Након одлуке Подгоричке скупштине о уједињењу, у Црној Гори је избила такозвана божићна побуна присталица свргнутог краља Николе и конфедералног југословенског уједињења.

Ту побуну, уз помоћ савезника, угушиле су присталице уједињења, а оружане борбе црногорских комита настављају да трају све до 1924. године када они прихватају амнестију краља Александра Карађорђевића.

Међународна посматрачка комисија, састављена од више чланова из различитих држава, саопштила је да су одлуке Подгоричке скупштине одражавале већинску вољу становништва тадашње Црне Горе.

Црна Гора и Србија биле су у разним облицима заједничке државе 88 година, односно све до референдума 21. маја 2006. година, на којем је изгласана црногорска независност, а и Србија је поново постала самостална држава.

6 КОМЕНТАРИ

    • 0
      0

      Vesna, jel to misliš da ponovo postanemo 27. izborna jedinica u Srbiji!? Baš nam lijepo misliš! Hvala ti na tako dobroj želji! No imam jedno pitanjce: Šta će na ovoj slici kralj Nikola kad su ga Srbi baš pošteno zahebali? Nijesu trebali, on se stvarno pisao da je Srbin i da se nada da postane kralj svih Srba! Zbog toga je bio naredio popis đe su se svi morali pisat Srbi te je tada bilo najvišpe Srba u CG, Skoro 95%. E baš se zahvaljujući Srbima nakraljevao u izgnanstvu đe je propao od gladi i bolesti! Još pitanje za „Berane“: Šta su učesnici Podgoričke skupštine: ujedinitelji ili izdajnici? Za Crnogorce su izdajnici!!! Za okupatore- ujedinitelji!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here