Насловна Друштво 80 година од рођења краља рока – Елвиса Прислија

80 година од рођења краља рока – Елвиса Прислија

0
ПОДИЈЕЛИ

Краљ рока, звезда чије име и данас остварује више милиона долара годишње, чувени Елвис Присли рођен је на данашњи дан пре 80 година.

elvis-prisli_

Његови обожаваоци обележиће ову годишњицу у Мемфису уз рођенданску торту, филмове и аукцију његове прве возачке дозволе и прве плоче.

Иако је умро 1977. године Присли је и даље један од најпродаванијих уметника свих времена који и даље заслужује титулу краља рока.

Присли је рођен у Тупелу у Мисисипију 1935, а као тинејџер се са родитељима преселио у Мемфис. Своју музичку каријеру је почео када је власник „Сун Рецордс-а“ Сем Филипс, жељан да ширем аудиторијуму приближи звук афро-америчке музике, видео у Прислију потенцијал да то оствари.

У пратњи гитаристе Скотија Мура и басисте Била Блека, Елвис је један од зачетника рокабилија, убрзаног споја кантрија и Р&Б-а.

РЦА Вицтор је са њим потписала уговор по коме ће пуковник Том Паркер бити његов менаџер следеће две деценије. Његов први сингл за ту издавачку кућу „Хеартбреак Хотел“ изашао је у јануару 1956. и одмах је постао хит број један.

Постао је водећа фигура новог рокенрол звука са више јавних појава на телевизији и великих хитова. Његов начин извођења и енергични покрети учинили су га једним од најпопуларнијих извођача, али и најконтроверзнијих.

Присли се поред музике бавио и глумом и углавном је играо у музичким филмовима осредње вредности, али с насловним песмама које су редовно постајале хит.

У периоду од 1957. до 1966. године Присли се налазио на листи 10 најкомерцијалнијих америчких глумаца.

Његов утицај је видљив и на друге музичаре од Битлса, па до Џастина Бибера. „У његовом гласу могао се чути глас Дина Мартина, као и кантри музика“, рекао је музичар Били Лојд. Гитариста Харолд Бредли који је свирао у многим Прислијевим песмама сећа га се као сјајног момка са огромним утицајем.

Године 1977. Присли је доживео срчани удар, али није променио свој начин живота, а већ 16. август пада у дубоку кому због прекомерне употребе дроге. Доктори су покушали да му спасу живот, али нису успели у томе.

Елвис је још за живота постао легенда. За двадесетак година рада објавио је 97 плоча, а на врховима топ-листа провео је чак 996 недеља. И данас Присли има много обожавалаца, људи који га имитирају, који певају и свирају његове песме, док неки чак верују да није умро, већ да се повукао и да живи негде далеко од очију јавности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here