Насловна Мозаик 7 најгорих ствари које можете да урадите после оброка

7 најгорих ствари које можете да урадите после оброка

0
ПОДИЈЕЛИ

Имајте на уму шта све добијате ако елиминишете бар четири са ове листе.

devojka-caj-zima

Знамо да је најтеже решити се навике, али ако истрајете ништа није немогуће. Имајте на уму шта све добијате ако елиминишете бар четири са ове листе…

Цигарета после јела
Стручњаци упозоравају да је ова навика много штетнија него што се мисли, јер само једна цигарета може имати исто дејство као да сте их запалили 10. Пушење после оброка утиче на метаболизам, а никотин се лакше везује за кисеоник у вашем организму.

Воће после оброка
Воће се брзо вари, али када конзумирамо одмах након оброка оно има тенденцију да се дуго задржава у желуцу, па почиње да трули и ослобађа штетне материје, које између осталог утичу на стварање горушице и пробавне сметње. Дакле воће се једе на празан желудац или два сата пре и после јела.

Чај након јела
Иако ову навику упражњава све већи број људи, она није добра. Теин као главни састојак чаја везује се за гвожђе и отежава његову пробаву што може бити врло лоше за анемичне особе. Најбоље је да попијете чај тек сат времена после јела.

Пливање након јела
У овом случају, наше баке и маме биле у праву, а стручњаци упозоравају да то важи и за туширање. Вода подстиче и појачава прокрвљеност у целом телу, али после оброка крв одлази у желудац где се одвија варење, па вам већа покрвљеност заправо неће пријати.

Опуштање ремена након јела
Ово је навика коју сви радимо, но управо опуштање ремена након што смо се добро најели може довести до застоја у пробави. Али, постоји још један разлог који доводи до гојења – овим потезом ослобађате места у желуцу па ћете моћи више да поједете.

Активност након јела
Иако сви мисле да је физичка активност после оброка добра, истина је ипак мало другачија. Наиме такав чин омета дигестивни тракт који апсорбује храњиве састојке из  хране. Препоручљива је врло лагана и угодна шетња, а јаче напоре требало би одложити барем за два сата.

Спавање након јела
Још једна стара изрека која се показала тачном. Лежећи положај никако није природан, а самим тим ни добар за пробаву, па сокови у желуцу не могу да обаве свој посао како треба. Ова навика може довести до стомачних проблема, а не помаже нити у борби против нежељених килограма.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here