Насловна Политика Eвропски лидери узнемирени због Трампове подршке брегзиту и избјегличке политике

Eвропски лидери узнемирени због Трампове подршке брегзиту и избјегличке политике

0
ПОДИЈЕЛИ

Европски лидери, званичници и политичари су изразили забринутост због наређења Доналда Трaмпа да се привремено забрани грађанима седам муслиманских земаља улазак у САД, као и да се трајно забрани улазак сиријским избеглицама.

Француска

Француски председник Франсоа Оланд је позвао европске лидере да дају „чврст“ одговор Доналду Трампу, чији су први кораци као председника САД довели до забринутости међу неким од америчких савезника у Европи.

„Морамо водити чврст дијалог са новом америчком администрацијом која је показала да има свој приступ проблемима са којим се сви суочавамо“, рекао је Оланд на састанку лидера јужне Европске уније у Лисабону.

Према Оланду, ЕУ не може да ћути када је Трамп изразио подршку „Брегзиту“ у Великој Британији, као и на забрану доласка избеглица у САД.

„Када постоје изјаве америчког председника о Европи и када говори о „Брегзиту“ као модел за друге земље, мислим да морамо да одговоримо … Када он одбија долазак избеглица, док је Европа учинила своју дужност, морамо да одговоримо.“, рекао је Оланд.

Оланд је подсетио и на речи француског министра спољних послова Француске, Жан Марка, који је рекао да је прихватање избеглица „дужност.“

„Прихват избеглица је солидарна дужност. Тероризам нема националност, а дискриминација није одговор“, написао је Марк на Твитеру.

Велика Британија

Блаже мишљење дели и британски премијер Тереза Меј, која је рекла да, иако се Лондон није сложио са одлуком Трампа, да је ствар имиграционе политике ствар одлуке Владе. Према речима њеног портпарола, имиграциона политика САД „је ствар за Владу Сједињених Америчких Држава, исто као што је питање имиграционе политике ствар Владе Велике Британије.“

„Али, ми се не слажемо са оваквим приступом и о њему се неће разматрати. Ми ћемо проучити ове наредбе Трампа и видети шта то значи и који су правни ефекти, а посебно које су последице за држављане Велике Британије“, додао је портпарол.

Министар спољних послова Борис Џонсон је обећао да ће „штитити права и слободе британских држављана у земљи и иностранству,“ „твитујући “ да су погрешне поделе и излагање срамоти због националности.“

Лондонски градоначелник, Сади Кан, први градоначелник Лондона муслиманске вероисповести, на Фејсбуку је саопштио да је „муслиманска забрана“ „срамотна и окрутна.“

Лидер Лабуристичке партије Велике Британије, Џереми Корбин је отишао још даље сугеришући да се Трампу треба забранити прва планирана посета Великој Британији све док његова „муслиманска забрана“ буде на снази, пренео је Индипендент.

У међувремену, петицију за забрану његовој посети Лондону, за кратко време је потписало скоро 700.000 људи.

„Доналду Трампу би требало дозволити да уђе у Велику Британију у својству шефа САД, али он не треба да буду позван у званичну државну посету, јер то би била срамота за саму краљицу“, додаје се у петицији.

Немачка

Немачка канцеларка Ангела Меркел је осудила забрану путовања, додајући да „борба против тероризма не оправдава стављање људи у специфичну позадину због порекла или вере у контексту опште сумње,“ пренеле су немачке новине, позивајући се на њеног портпарола, Стефана Зајберта.

Немачка влада ће размотрити последице забране за немачке грађане са двојним држављанством и „представљаће њихове интересе, уколико је потребно, наспрам наших америчких партнера“, рекао је Зајберт.

„Канцеларка жали због забране уласка у САД за избеглице и грађане из неколико земаља“, додао је он.

Луксембург

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн је упозорио на могуће негативне последице због забране путовања.

„Амерички председник дели муслимански свет на добар и зао са овим“, рекао је Аселборн.

„Одлука је такође лоша за Европу јер ће се у муслиманском свету повећати неповерење и мржња према Западу.“

Норвешка

Норвешке власти су такође изразиле забринутост због Трампове забране путовања. Премијер земље, Ерна Солберг, је саопштила да избеглице и други људи „морају бити третирани једнако, без обзира на религију, националност и боју коже.“

„САД крше ово одбијајући улазак [избеглицама] … Морамо бити одлучни у борби против тероризма, али ја не мислим да је у реду да уведемо забрану за толико људи из појединих земаља“, рекла је она.

Шведска

Шведски министар спољних послова Маргот Волстром такође је на Твитеру изразила своју забринутост због забране путовања.

Забрана људима из ових седам земаља „ствара неповерење међу људима“, написала је она.

Данска

Дански министар спољних послова Андерс Самуелсен рекао је да Трампова одлука „да блокира људе из одређених земаља“ није уопште „мудра.“

Такође је рекао да ће Трампова политика „имати веома тешке последице.“

Финска

Фински министар за спољну трговину и развој Каи Миканен такође је раговао на забрану путовања коју је наметнуо Трамп, рекавши да ЕУ и САД треба да третирају избеглице једнако.

„Финска и остатак ЕУ неће и не сме дискриминисати избеглице на основу њихове вере. У било којим околностима“, написао је Миканен на Твитеру.

Међутим, нису се сви европски лидери хорски придружили негодовањима. Портпарол чешког председника Милоша Земана похвалио је забрану, рекавши да је нови амерички председник једноставно забринут за безбедност америчких грађана.

(ВОСТОК, Видовдан)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here