Насловна Друштво 23 године бастион си српства, срећан ти рођендан Републико Српска!

23 године бастион си српства, срећан ти рођендан Републико Српска!

0
ПОДИЈЕЛИ

Република Српска 9. јануара обележава Дан Републике Српске и 23 године од свог оснивања. У исто време се обележава и крсна слава Републике Српске – Свети архиђакон Стефан.

republika-srpska

Током политичке кризе након насилног отцепљења Хрватске и Словеније од Југославије, 25. јуна 1991. године и истих планова Муслимана, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом „Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини“. Дана 21. новембра 1991. године скупштина је објавила да све општине, месне заједнице и насељена места где је више од 50% становника гласало да СР Босна и Херцеговина остане у Југославији, постају делом „српских аутономних територија“.

Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, ова скупштина је прогласила „Републику Српску Босну и Херцеговину“ , док је 28. фебруара донет Устав Републике Српске Босне и Херцеговине.

Током седнице Скупштине 12. маја 1992. Радован Караџић је објавио шест „стратешких циљева“ српског народа у Босни и Херцеговини, а то су били: државно разграничење од друге две националне заједнице, коридор између Семберије и Крајине, успостављање коридора у долини реке Дрине, односно елиминисање Дрине као границе између Срба, успостављање границе на реци Уни и реци Неретви, подела града Сарајева на српски и муслимански део и успостављање у сваком од ова два дела ефективне државне власти те конститутивне државе, излаз Српске Републике Босне и Херцеговине на море. Током исте седнице, скупштина Срба је успоставила Војску Републике Српске (ВРС) и изабрала Ратка Младића да буде заповедник другог војног дистрикта Југословенске армије.

Пред крај маја 1992. године и повлачења југословенских снага са простора бивше СР Босне и Херцеговине, други војни дистрикт је постао главни штаб војске Републике Српске. 12. августа 1992. године назив Српска Република Босна и Херцеговина је промењен у Република Српска.

И НАТО је рушио

Рат у Босни и Херцеговини је трајао од 1992. до 1995. године. Дана 30. августа 1995. године НАТО пакт покреће бомбардовање Републике Српске („Операција Намерна сила“). Међутим, преживела је Република Српска и нападе усташа и исламиста, и бомбе НАТО. Иако нису сви циљеви зацртани на Скупштини 12. маја 1992. године испуњени, Срби су добили своју државу западно од Дрине.

Рат је окончан потписивањем Дејтонског мировног споразума, 21. новембра 1995. године. Република Српска је међународно призната као један од два ентитета који чине Босну и Херцеговину (други ентитет је Федерација Босне и Херцеговине). Република Српска обухвата 49% територије Босне и Херцеговине, а Федерација Босне и Херцеговине 51%.

Дан Републике Српске

Као Дан Републике узет је датум када је Скупштина прогласила оснивање Републике Српске 1992. године. То је нерадан дан у Републици Српској и он се обележава бројним свечаним и културним манифестацијама.

На Дан Републике Српске, Срби са те стране Дрине сећају се и жртава отаџбинског рата, полажу се венци и служе литургије за јунаке погинуле за Републику Српску.

Караџић и Младић

И овај Дан Републике Српске, двојица водећих политичких личности током њеног оснивања и одбране, председник Радован Караджић и генерал Ратко Младић проводе у Хашком притовору под оптужбом за наводне злочине.

Поступке против њих двојице, многи правни стручњаци и аналитичари тумаче као покушај међународне заједнице да се Република Српска криминализује и покаже као „злочиначка творевина“ а све са циљем њеног укидања.

Упркос свим ратним и каснијим искушењим кроз које је пролазила Република Српска, она остаје тврђава српског народа и највећи његов успех у одбрамбеним ратовима деведесетих.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here