Насловна Издвојено 22 године од суровог НАТО напада на путнички воз у Грделичкој клисури

22 године од суровог НАТО напада на путнички воз у Грделичкој клисури

На други дан Васкрса НАТО авион је испалио двије ракете и погодио воз који је у том тренутку прелазио преко жељезничког моста

3

Данас се навршавају 22 године од како је у Грделичкој клисури изведен напад на путнички воз. На други дан Васкрса НАТО авион је испалио двије ракете и погодио воз који је у том тренутку прелазио преко жељезничког моста.

Негдје око 11.39 часова, јака експлозија затресла је куће, изваљујући врата и прозоре из лежишта. Мјештани, засути комадима стакла, одмах су знали – НАТО је гађао мостове.

Прва ракета погодила је други од четири вагона и локомотиву, и прва кола гурнула напријед неких стотињак метара.

Десет секунди касније, други пројектил срушио је друмски мост. Трећа ракета пала је на трећи вагон, а четврта је још једном погодила друмски мост.

НАТО напад на Савезну Републику Југославију почео је без одобрења Савјета безбједности УН, што је преседан у историји.

У експлозији и пламену од ових погодака изгинуло је и повријеђено много путника. Њихов тачан број до данас није са сигурношћу утврђен, а претпоставља се да је у нападу погинуло најмање 15 цивила.

Њемачки „Франкфуртер рундшау“ 2000. године установио је да је видео-снимак који је НАТО емитовао био убрзан 4,7 пута како би лажирали брзину воза.

Према свједочењу кондуктера воза, у композицији је било педесетак особа, међу њима и дјецe. Бранимир Станијановић из Алексинца је тог 12. априла имао шест година.

Прочитајте ЈОШ:

„Блажени сте када вас срамоте и прогоне“: Игуман Сава Јањић о оптужбама из Приштине

Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Slava tim nedužnim ljudima, namerno ubijenim od strane NATO. Mala smo mi zemlja (Srbija). Moramo da idemo dalje, da nikad ne zaboravimo, da uvek kažemo naglas. Da nađemo zajedničke interese sa USA i Germany.

    5
    11

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар
Молимо унесите име овдје