ИН4С

ИН4С портал

Преминула чувена српска глумица Мира Ступица

1 min read

Чувена српска глумица Мира Ступица преминула је ноћас у Београду у 94. години живота, јављају „Вечерње новости“.

Пре само два дана дива нашег позоришта прославила је рођендан у кругу најближих.

Рођена је као Мирослава Тодоровић 17. августа 1923. у Гњилану, као прво дете у породици. Родитељи су јој били професори математике, који су радили у гимназији. Два брата, Предраг и Зоран, умрли су са свега две и три године, а неколико година потом је рођен трећи брат – Бора.

У Гњилану је са четири године гледала и прву позоришну представу – „Бој на Косову“ у извођењу неке путујуће трупе. Породица се касније преселила у Горњи Милановац, па у Аранђеловац, па у Београд, где се Мира Ступица препустила магији позоришта.

Глумила је на сценама у Шапцу, Нишу, у Народном позоришту и ЈДП-у, али и у Паризу и Москви. Као једна од највећих глумица са ових простора, играла је небројено улога од Петруњеле, преко баронице Кастели до мадам Сан Жен.

Добитница је Добричиног прстена, Статуете „Јоаким Вујић“, награде „Павле Вуисић“, фестивала „Дани Зорана Радмиловића“.

На великом платну дебитовала је у екранизацији романа „Бакоња фра Брне“, почетком педесетих година прошлог века, а потом играла у филмовима „Јара господа“ , „У мрежи“, „Стојан Мутикаша“, „Ханка“, „Делије“, „Крвава бајка“, „Доручак са ђаволом“. Последњи филмови били су јој „Седам и по“ и „Парада“.

Од великог броја ТВ остварења издваја се сигурно њена Кика Бибић из „Буквара“, захваљујући којој су се многи описменили, а најмлађи је памте као Кристину Тробозић у „Отвореним вратима“.

Иза себе је имала три брака са Мавидом Поповићем, Бојаном Ступицом и Цвијетином Мијатовићем. Како је говорила, период проведен са Ступицом био је и најплодоноснији у њеној каријери.

Написала је и књигу „Шака соли“, која је имала неколико издања.

Имала је здравствену кризу минулог пролећа, када се због можданог удара лечила на Неуролошком одељењу Ургентног центра у Београду.

У јавности се последњи пут појавила у априлу прошле године на Дан Југословенског драмског позоришта.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Преминула чувена српска глумица Мира Ступица

  1. Играла је и montenegrinsku принцезу Ксенију и тиме се, нажалост, прикључила групици србијанских јадника који су за ситне паре продавали сопствену савјест и државу – великанима не приличи пад испод себе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *