ИН4С

ИН4С портал

2018: Don’t happy, be worry

1 min read
Оно што видим од мора до Дунава јесу душе разапете између класичног родољубивог наратива и storytellinga о денацификацији као предуслову.

Страшни суд, фреска, детаљ, манастир Грачаница, приморски мајстори

Људи с нешто животног искуства већ знају, за разлику од младих, да се ваља клонити оних којима никад није потаман, што не значи да зналачки све вријеме не треба ослушкивати пулс наде сопственог народа.

Обичан човјек са сазнањем на чему је то осовљен данашњи поредак може да се обрише, али је ипак гушт гледати у колору, умјесто у црно-бијелој техници.

У духу младости је да буде револуционарна, а у духу зрелости да буде конзервативна. У све старијој Европи, па и у Србији и Црној Гори, естаблишмент се уби да подиђе духу старости – поузданој гласачкој маси – јер је у духу старости да не разумије ич од компликоване прожимајуће геополитичке свакодневице. Стари људи као и дјеца желе да в-ј-е-р-у-ј-у, па им политичари на власти причају приче, што се прецизније зове storytelling  илити умјетност политичког завођења причом.

Дијете лажемо да бисмо му поједноставили живот и учинили га схватљивијим, дочим владајуће структуре медијским изнутрицама варају сениоре, постепено их увлачећи у колаборацију. Јер се од пензионера тражи глас за трку према националном дну.

Ако је ок да све одлуке које јесу или ће бити донијете у нашим тзв. парламентима немају никакву снагу док их не аминује прокуратор – није ок да останемо и без црквене организације. Јер једино она може да стане у крај растакању свих вриједности на којима и даље опстају наде у боље сутра. Не негдје тамо далеко, него наде у боље сутра овдје – гдје смо или где смо своји на своме.

Како ће то Српска православна црква урадити, и да ли ће, ја не знам.

Оно што видим од мора до Дунава јесу душе разапете између класичног родољубивог наратива и storytellinga о денацификацији као предуслову. Српска је црква све богатија, све ближа унији с Римом, и све отуђенија од народа који се такође разлабавио у вјери па допушта да му се пред очима новотари. Глаголом којим завршава минула реченица почиње кварење традиције којој ништа није недостајало, јер да јесте – зар би опстала вјековима? Данашњу цркву да ли би препознао патријарх Павле?

Од бољег живота у 2018. нема ништа. Чему се обичан човјек у распродатим земљама може надати? И на основу којих економских параметара? Са стажом који ускоро улази у пунољетство причам како је Његошева Црна Гора била земља без путева, без школа, без болница, без привреде, без, без, без… али је имала духовну и моралну вертикалу, те тако опстала до мјере да очара за њу пребогату Боку Которску да јој се придружи 1813. у државотворном смислу, те је била идол устаничкој, такође слободарској Србији.

Данас су и Србија и Црна Гора, на начин који никад неће бити предочен сениорима током вијести у трајању минут-два, географије без икакве шансе за дугорочни бољи живот, иако су – парадоксално – ово једине географије на којима наш народ, с другим народима и народностима у суживоту, може проживјети вијек достојан човјека.

Уколико се у години пред нама призна отцјепљење Косова под било којом формулацијом, кључеви судбина оних којима је до слободе, самосталности и суверености – биће само у рукама СПЦ. Уколико се појави патријарх, те позове народ да стане уза њ, ако анатемама изопшти вучије и дачије, ако позове сестринске православне цркве да му се нађу на страни, што би се – реално – догодило, ако позове на непризнавање велеиздајничких потписа од Бриселског споразума наовамо, имаћемо државу. По коју цијену, не знам, али знам да бомбардовани поново бити нећемо.

Уколико се Српска православна црква не пројави у 2018. г, години пројектованог признавања Косова*, суштински ће престати да постоји као организација. Не рачунајући оне којима је једина вјера у сребрњаке Јуде Искариотскога, Србима ће преостати само вјера у Исуса Христа.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

17 thoughts on “2018: Don’t happy, be worry

  1. Теби је, Посматрачу, најтеже са самим собом. Твој мозак и твоја начитаност су за тебе мјерило свих ствари и мјера сваке истине. То, међутим, од истине удаљава човјека и данас, као што је удаљавало и све мале и велике Протагоре до данас.

    1. Мозак? Начитаност? Мјерило? Истина?
      Их, пушти то, јадан не био! Пушти!
      Ионако је превише петарди ових дана и ноћи.
      Но ајде овако: узми један текст, узми други, оба имаш овдје, мало повише, па којом оћеш методом провјери је ли то исто или није. Можеш и методом набадања чачкалицом. Јесте или није? Послије сам види што ћеш са собом, а и ја ћу.
      Лутајући Бокељ, ваљда зато што је Маловић, сам је зготовио да се овдје замајавамо маргиналијама, умјесто да се бавимо ОДБРАНОМ.
      И још му сад крив онај ко је примјетио. Умјесто да се извини и ствари врати у главни ток, он пола фамилије претворио у ботове да овдје штиклирају и лове „сумњива лица“. А може их уловити само огледалом. Пих. Поред нас оваквих, Милостан ће овдје трајати још вијек или два.

  2. Пре извесног времена појавио се увозни бот,који се труди да се пошто пото ухлеби као заштитник ДФ.Јавља се у задње време често овде ,па будите на опрезу,јер гдј год је радио,одсвакуда је потеран.Доста је навалентан али лак за препознавање,ово ми личи нањега.

  3. Видим однекле ми познат крај Маловићевог текста. Негде сам са га читао раније, а нигде навода и извора. Убацим неке формулације у претраживач, кликнем. И гле:
    „… Ако се ништа од препорученог не предузме раније и ако ствари ипак дођу довде, тада ће кључ ваше судбине држати у рукама ваша Црква. Ако се Црква одлучно успротиви свему овоме, ако позове патриотску јавност и народ да стану иза ње, ако запрети анатемама и изопштењима, ако отворено позове друге православне цркве и пријатељске државе (Русију, Кину, Грчку…) да је подрже и помогну, ако одбије да призна легитимност велеиздајничког потписа и захтева референдум који би био посебно контролисан — све што Американци и њихова колонијална управа дотад буду урадили може се распасти у парампарчад. А ако Црква не уради тако, суштински ће престати да постоји. Преостаће вам само јеванђеоска вера у Сина Божјег, без организације.“
    То је чувени текст „Велеиздаја на расклапање“ Бранислава Матића, објављен и још 28. августа 2017, пренет и на овом сајту. Изворну верзију можете видети овде:
    http://www.e-nacija.com/u-medjuvremenu/389-iza-kulisa/1450-veleizdaja-na-rasklapanje
    Слажем се са изнетим ставовима, али чему преписивање, Никола? Зашто без наводника? Па још је јаче и ефектније ако имамо на нешто озбиљно да се позовемо, да са нечим здружимо своје гласове? Ех!

    1. Само су те болесна интелектуалистичка сујета и велика пакост могли навести, Посматрачу, да овако ружно коментаришеш овај искрено забринути напис! Умјесто да говориш о теми, ти се бавиш полуистинама које су горе од лажи. Тешка библиографијоманија учених глава са наших позападњачених универзитета и наше латинизоване и протестантизоване памети одриче људима, поготово вјерницима, право да од срца исписују своје мисли и саопштавају их браћи као нешто своје најличније и најпроживљеније. Шпијунолика интелектуална њуејџ-роботерија прописује да за све што осјећаш, кажеш и мислиш наведеш извор без права на сопствено достојанство, трагање и свједочење. ЕТона што су спали наши велеучењаци! Умјесто да у свакој ријечи изреченој о заједничкој муци која уистини постаје питање живота и смрти овога народа, које Црква у лицу својих главешина, са изузетком нашег митрополита, ”мртва хладна” прећуткује ступајући у директно саучесништво у издаји сопственог народа са безбожним властима, умјесто да у свакој таквој ријечи препознаје не само допринос појединца свенародној моби у тражењу излаза из ове пропасти него и људску храброст да се свједочи истина у временима свеопштег насиља и лажи, Посматрач копа по интернетским цријевцима да би доказао нешто што уосталом уопште не стоји. Ни о каквом преписивању овдје не може бити ријечи. Слично духовно и интелектуално стање порађа сличне мисли и сличне ријечи, а та сличност происходи од Духа Истине Утјешитеља који нам истину разоткрива дубински по мјери наших истонуљубивих срдаца.Шта имаш, човјече, што нијеси примио… од Бога?!

      1. Стварно је ружно што сам примјетио, Анонимни. А нисам хтио, намјестило се. Потпуно је непримјерено моје питање: „Откуд та позната рука у туђем џепу? И рашта?“ Требало је и сам да знам да је то из најдубље забринутости за наш народ, те да нам је све ионако од Бога, то јест све је то у подједнакој мјери наше. Требало да је да знам да је глупо ситничарење и ташта академска онанија (библиографијоманија ) ако лијепо напишеш одакле си преузео, скоро од ријечи до ријечи, цио један снажан пасаж. Требало је, али нисам. Ево, окренућу главу и нећу понављати оно непримјерено питање. Као олакшавајућа околност нека ми се узме то што се слажем са Вама, Анонимни, у ставу: „Важно је да се бранимо, није важно чијим мецима!“ Вјерујем да би се са тим сложио и аутор испреписиваног текста, само нема ко да му јави. Значило би ми ако ми опростите.

  4. Партикуларистичка епископоцентристичка свијест, завјеренички спрегнута са овоземаљским политиканством, и климоглавно удвориштво устрашеног нижег свештенства, удружени са безграничним конформизмом уплашених и безумним екумењарским ентузијазмом дијела црквеног вођства, које је спремно да се у потпуности одрекне светосавског српског имена и предања у име екумењарског папистичког космополитизма, разједа људсковину богочовјечанског организма наше црквене помјесности и онеспособљава СПЦ да на геноцидне опасности споља и аутодеструктивне нагоне изнутра реагује јединствено, часно и неустрашиво, одлучно јеванђељски, светосавски, без клетог ”страха јудејскога” и јудинског среброљубља…

  5. Zasto bi mi isli na ulice,pa mi nijesmo pravili neovisni Montenego,morate Vi braco,pa kada ga srusite mi cemo praviti ono sto nama odgovara,stvari su jednostavne i tako ce bit!

    1. Ja nijesam imao pravo glasa kao cist Srbijanac. Vi ste ga napravili, a sad kada kazes ‘nijesmo mi no oni’, ja te fino pitam: sta ste ucinjeli, kao drzavljani Montenegra, sto ja nijesam, da se to promijeni? Ukucali komentar?

      1. Cuj ti cisti ili mijesani,bolje da nijesi imao pravo,jer svi Srbijnci tamo gdje ja zivim su glasali za neovisni Montengro,obecano im je da nece placati porez na vikendice .To im je od Sveta Marovica receno u Krimovice ,oni lakomi na novac jednako koliko je on posten ,zato je valjda pobjegao kod tebe postnog i velikog broraca ,prema tome nije mi zao sto nijesi,a i kada budemo opet glasali nemoj dolaziti da glasas pa taman neka propadnemo.
        Ako jos nesto trebas slobodno se javi,mozda to bude od koristi,bio ti Srbijanc ili Crnogorac Ciganin ili Aboridzin, meni da imam vlast bi porez placao jednako onako kako ga svaki drugi placa ,to nema veze ni sa nacijom ni cojstvom ,vec obeza prema drzavi,u kojoj ti je stan ili kuca.U tome se dobro dopunjujete i crnogorci i Srbijanci,vjerovatno su nam zato i drzave ovakve,ako su ovo drzave?

        1. Cuj ti, bezobrazni, umesto sto krivis drugog upitaj sebe sta si uradio posle priznanja kosova i ulaska u NATO. Da nije vas takijeh ‘Srba’ ne bi ni Montenegrini pirovali. I sta ja imam s tobom da se nagornjavam, moj obraz je cist, i pred precima i pred potomcima.

          1. moj obraz je cist, i pred precima i pred potomcima.

            Obraz pred potomcina ti je cit,nemoj tako,pa da ti ,vejrujem za preteke.
            Koja si to velika djela napravio sto ga tako unapred opra,ako ne sjedis na njega pa ga niko ne vidi,sto ce biti najprije?

  6. A vi veliki Srbi iz Montenegra na ulice, umesto borbe za vlast borbe za otkazivanje priznanja Kosova i izlazak iz NATO, te obnovu drzavne zajednice sa Srbijom. Bez toga se ne vracajte kuci ili prestanite da nam drzite lekcije. Znate, nama nesto dosta vasih lekcija iz fotelja i toplih kreveta, te sirokih koalicija i vlastoljubivosti na stetu Srpstva.

  7. Господине Маловићу, све похвале за овај изузетан текст. Само би било потребно направити једини потез који по свој логици слиједи а то је хитно пресељење Патријаршије наше цркве из Београда у ПЕЋ!!!

  8. Уколико се Српска православна црква не пројави у 2018. г, години пројектованог признавања Косова*, суштински ће престати да постоји као организација. Не рачунајући оне којима је једина вјера у сребрњаке Јуде Искариотскога, Србима ће преостати само вјера у Исуса Христа.
    Srebrnjak-ci simbol prodaje, a sta nasi politicari rade nego prodaju,Crkvu jos nijesu krenuli,a i Nju bi kada bi se nasao kupac.
    Istoriski odrasli kao bezboznici,umjesto Isusa Hristosa Miton Fridman a umjesto Svetoga Save Aleksandar Bajt!
    Spas se vidi u Zapdu a jedini cilj tooga spasa su SREBRNJACI!Da su bar zlatnici?
    Ivo Andric kada je izasao iz Rimoktolicanstva je rekao „bar da se jednom sa Kaptola culo NE“,kod nas jete ,ali glasno jedan mani dio Vladika se tome javno usprotivila,druga velika vecina kaze da je Kosovo SRCE SRBIJE I DUSA NASE CRKVE,ali nikada nijesu rekli odlucno NE,pitajmo ih zasto?
    To mi dodje kao ovi mudrosrei koji se zalazu za opstanak Kosova I Metohije u sastavu Srbije,ali odmah se nadovezuju u jednom dahu ,ja sam za Zapad,koji licemjeri hostapleri i bijednici,nazalost to jedan dio crkvenih EPISKOPA i MITROPOLITA radi prcutno neusprotivlje ci se bolesnom vodji ,zasto,? Oni ce morati izgovriti na buducem SABORU ali ne redovnom u maju nego pre ,za koji je doslo vrijeme i to u narednom mjesecu po Savinudanu,ako misle,ako ne,vjerovatno ce tu inicijativu preuzeti GRESNI MILOJE?
    Nedostatak hrabrosti u poslusnoti , nije razlog opravdanja koji se moze za tako nesto iznaci pred javnoscu,niti funkcionisanje Crkve po vertikali to zabranjuje,da li Sabor posjeduje sabornost za tako nesto,a Crkva hrabrost , za koju se ne trazi kao za RASPECE,nego jedno obicno NE ,ili je POST, postala bijela mrs,a sluzenje Bogu , zamijenjeno sluzenju vlasti.Odvojeni su od drazave i zakonom,nemogu se pozivati na SINFONIJU,i bilo koje saopstenje sem NE , svako drugo saopstenje bice primljeno od naraoda kao Rigolete ne Vedijevo nego ono izvorno od glagola rigolare!

  9. Бриљантно драги Никола! За оне без мамурлука, вриједно штиво за ову, а богами и за наредне године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *