ИН4С

ИН4С портал

2017: Скидање имунитета посланицима ДФ-а, ослобађајућа пресуда за Мандића и Радуновића, Харадинај (ВИДЕО)

1 min read

2017.  годину обиљежио је невиђен прогон Демократског фронта. Скоро сваког мјесеца су подизане оптужнице и хапшени њихови функционери и чланови, а већини лидера највеће опозиционе групације је скинут имунитет од стране крње Синђине Скупштине.

Прво је Административни одбор Скупштине Црне Горе укинуо имунитет посланицима Демократског фронта Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу. Главни специјални тужиоц Миливоје Катнић затражио је том приликом од Скупштине одобрење за кривично гоњење Мандића и Кнежевића.

На мети режима се ускоро нашао и  посланик ДФ-а Небојша Медојевић. Лидер ПзП-а је више пута наглашавао да се ради о личној освети ГСТ Кантића, због тога што је посланик ДФ-а открио црногорској јавности његова непочинства на Дубровачком ратишту, од уцјена и мита које су Конављани давали Катнићу да им не би узнемиравао породицу па све до оптужби за силовање.

„Катнић је обмануо црногорски парламент, слагао црногорски парламент. Ако постоји школски примјер гдје не треба скинути имунуитет – то је овај случај. СДТ ми се свети ради мог изреченог става, да су грађани Цавтата свједочили да је он чинио тортуре“, нагласио је тада Медојевић у Скупштини. Након скидања имунитета посланици ДФ-а су се солидарисали са својим колегом и у Парламенту провели седам дана све док ВДТ Ивица Станковић није дао главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу обавезујуће Упуство за поступање у којем се наводи да Медојевићу не треба одређивати притвор.

Прогон режима није стао. Против Медојевић је почетком децембра подигнута оптужница за прање новца, а пред судом сада већ познате Сузане Мугоше.

Крајем јула крња Синђина Скупштина скинула је имунитет и функционерима Демократског фронта Милану КнежевићуМарини ЈочићБранку Радуловићу и Милутину Ђукановићу. Имунитет је укинут по захтјеву Основног државног тужилаштва, који потписује државна тужитељка Ромина Влаховић, која је у јавности позната по крађи помада из продавница козметике.

Потреба ДПС-а да нам толико пута скидају имунитете показује слабости те партије. Овакву хрпу пријава која је упућена мени, Андрији Мандићу и Небојши Медојевићу немају ни чланови Кавачког ни Шкаљарског клана. Ја вам сам дајем имунитет“, каза је тада Милан Кнежевић нагласишви да им имунитет укидају „Иван Рамада и Ромина помада„.

Нема доказа против Мандић и Радуновића

Судија Вишег суда у Подгорици Весна Моштрокол одбила је у марту, оптужни приједлог Вишег државног тужилаштва поднијет против функционера Демократског фронта Славена Радуновића и Андрије Мандића због кривичног дјела позивање на насилну промјену уставног уређења.

Оптужни приједлог против Мандића и Радуновића раније је Вишем суду поднијело Више државно тужилаштво и то након што им је парламент, на захтјев Тужилаштва, 29. децембра прошле године укинуо имунитет.

Апелациони суд је у новембру потврдио ослобађајућу пресуду за двојицу функционера НСД, чиме је Овиме је стављена тачка тужлиачку фарсу која је трајала пуне двије године.

Харадинај – од потјернице за ратне злочине до функције тзв. премијера

Почетком године, у Француској је ухапшен ратни злочинац и бивши комадант ОВК Рамуш Харадинај.

Министарство правде Србије прослиједило је француским правосудним органима судску документацију у вези са случајем Харадинаја. Министарство је документацију прослиједило суду у Колмару, на истоку Француске, пошто га је Интерпол званично обавијестио да је Харадинај лишен слободе на основу потјернице Србије.

Харадинај ипак није испоручен Србији, иако је она обезбиједила чак 30 свједока спремних да потврде његове злочине. Он је након тога изабран за премијера сепаратистичке државе Косово и сада га штити дипломатски имунитет. Харадинај би се могао нађи на оптужници Специјалног суда за злочине ОВК, али Срби за то имају мало наде.

После хапшења Харадинаја у Француској, по српској потерници, његов брат Даут, злочинац а сада тзв. посланик у тзв. косовској скупштини, запријетио је Београду „клањем српске дјеце и протјеривањем осталих Срба из јужне српске покрајине“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “2017: Скидање имунитета посланицима ДФ-а, ослобађајућа пресуда за Мандића и Радуновића, Харадинај (ВИДЕО)

  1. У новој години желим здравом ткиву Нове, никшићкој фракцији коју персонификују Булајић и Алексић, да преузме управљање странком. Након тога да очисте странку од несрпских елемената из зграде Максим, раскину коалицију са мирашлијама из ПЗП и придруже се опозицији и њеном лидеру Бечићу у борби против мафије. То је једини пут тој странци за опстанак на политичкој сцени, у супротном доживјеће судбину рахметли СНП и НС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *