Насловна Насловна Словачки глас разума: Када отворите Гугл и укуцате: ‘Мило Ђукановић’, …

Словачки глас разума: Када отворите Гугл и укуцате: ‘Мило Ђукановић’, …

8
ПОДИЈЕЛИ

„Када отворите Гугл и укуцате: ‘Мило Ђукановић’, изађу вам текстови страних медија који пишу о њему као о мафијашу, повезују га са шверцом цигарета и криминалцима из других држава. Да ли желимо то у нашем савезу? Ја ћу гласати против тога да у Савез уђе таква мафијашка држава,“ рекао је  Борис Колар, лидер словачке Сме Родина (We Are Family).

Јуче је словачки парламент ипак изгласао ратификацију, али не како је очекивано: чак 17 посланика је гласало против пријема Црне Горе у Алијансу а осам је било уздржано. 

Док су парламенти Исланда, Словеније и Мађарске приступни протокол ратификовали без иједног или са свега два-три гласа против, дотле се 17 посланика словачког парламента изјаснило против приступања Црне Горе НАТО-у, а осам је било уздржано. Изгледа да чак ни међу чланицама НАТО алијансе подршка није тако очекивана како се надала црногорска власт, па чак ни код оних чланица које су пожуриле да покажу своју лојалност САД-у.

Словачки парламент је жустро расправљао да ли Црна Гора треба да буде чланица НАТО алијансе а посланици су добили и прочитали писмо које је послао Демократски фронт. Међу противницима НАТО-а било је примједби на рачун Алијансе, али и начина на који Црна Гора планира да постане чланица.

Посланик Борис Колар, лидер We Are Family казао је о премијеру Милу Ђукановићу:

„Када отворите Гугл и укуцате: ‘Мило Ђукановић’, изађу вам текстови страних медија који пишу о њему као о мафијашу, повезују га са шверцом цигарета и криминалцима из других држава. Да ли желимо то у нашем савезу? Ја ћу гласати против тога да у Савез уђе таква мафијашка држава.“

Његов партијски колега Петер Пчолински поменуо је и протесте ДФ-а.

„Хиљаде људи протестовало је зато што не желе да уђу у савез, они желе референдум на којем ће народ о томе да одлучи“, поручио је Пчелински.

protest anti nato 3 pg

Мариан Котлеба, лидер Наше Словачке, који се отворено залаже против ЕУ, НАТО-а и САД је казао да Сјеверноатласка алијанса само тражи потпуну контролу над јадранском обалом и да је Црна Гора једина коцка која јој недостаје да то и оствари.

„Не треба бити никакакв стручњак да се утврди зашто се жели тако брзо Црна Гора без референдума учланити у тај савез. Такође не треба бити никакав стручњак за међународне односе да знате да ће то да пооштри односе САД и Русије“, саопштио је Котлеба.

Иако нам се чини да је ствар ријешена а да се грађани Црне Горе не питају, иако нам се чини да су и парламенти држава чланица НАТО-а састављени само од послушника, ипак се види из примјера парламента Словачке да има људи којима не може бити командовано и који ће сами да просуде. Можда наде ипак има, да ће неки од будућих парламената гласати против ратификације Протокола учлањења Црне Горе у НАТО, јер је образац по којем се послушно гласа прекинут.

Ратификација пријема Црне Горе у НАТО већ је почела,  четири парламента су изгласали Протокол. Посланици ДФ-а послали су писма појединачно сваком члану парламената Словеније, Мађарске и Словачке да не гласају ратификацију уговора о приступању, наводећи да Црна Гора није спремна није спремна да одлучује о тако важном питању као што је то чланство у НАТО и да би се ово питање морало рјешавати на референдуму у амтосфери макар минималног повјерења између супростављених опција у вези легитимитета власти.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sve je jasno, i nama i njima. Ali NATO ima svoj interesm da uzme ovaj dio teritotorije, a naša vlada svoj – da ne idu u zatvor. Ali neka je jedan parlament imao nešto da kaže. Da ne bude da živimo u poptunoj izolaciji dok svijet vjeruje da smo primjer regiona i raj na Balkanu

 2. 0
  0

  Milo je BOG…. On je svetac ali to ce tek istorija reci…. SRBI treba da se stide koliko su losih rijeci rekli za nas… E VIVA MILO, E VIVA MONTENEGRO

 3. 0
  0

  neka neka dok je Mila propast je sigurna,treba ga podrzavatii sokoliti,iza njega nece se niko vise usditi ovakvu krvarsku drzavu da nazove tim imenom!

 4. 0
  0

  Sve je jasno. Samo se insistira na lazima koje odavno ne drze vodu. Bravo Slovaci, ima tu casnih ljudi. Vidi se iz ove polemike da su oni imali slicnu muku, da nisu ni oni svi jednim grlom htjeli u Nato.
  Svako kome je obraz preci od jednog drugog dijela tijela koje simbolise pohlepu, nece u Nato, nece da je agresor, nece drugome da cini pakao. I nece da pogine za nevidljivog velikog Nato gospodara kone je trip da pokori svijet i slomi Rusiju. Antihrist je stigao, Nato je njegova vojska.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here